NHL-klubbens ägare har dött

HOCKEY

Detroit är i sorg.

Mike Ilitch, ägare till både hockeylaget Red Wings och basebollaget Tigers, har dött.

Han blev 87 år gammal.

– Red Wings och hela hockeyvärlden förlorade en ikon i dag. Det var en stor ära att spela för Mr I. Vårt lag och hela staden Detroit kommer sakna honom djupt, skriver Gustav Nyquist på Twitter.

Foto: Paul Sancya / AP SCANPIX SWEDEN

1982 köpte Mike Ilitch Detroit Red Wings för 8 miljoner dollar och tio år senare köpte han Detroit Tigers för 85 miljoner dollar.

Båda lagen har skördat stora framgångar sedan dess och Mike Ilitch har fått kultstatus i staden Detroit för sitt engagemang inom idrotten.

Nu har han gått ur tiden.

Flera lokala medier, däribland Detroit Free Press, skriver att Mike Ilitch somnade in på fredagen.

”Gjorde så otroligt mycket”

”Min pappa var en enastående entreprenör, visionär och ledare och satte det perfekta exemplet både för vår organisation och för vår familj. Han gjorde så otroligt mycket för sporten, och måste nu bli ihågkommen för sin obevekliga lojalitet gentemot sina medarbetare, för sin passion för Detroit, sin generositet gentemot andra och sin kärlek till familj och vänner”, säger sonen Christopher i ett uttalande.

I laget har flera spelare uttryckt sin sorg över beskedet, där bland några svenskar.

”Red Wings och hela hockeyvärlden förlorade en ikon i dag. Det var en stor ära att spela för Mr I. Vårt lag och hela staden Detroit kommer sakna honom djupt”, skriver Gustav Nyquist på Twitter.

– Han var otroligt respekterad i alla kretsar. Det här är tragiskt och en tung dag för Detroit som stad och alla Red Wings fans därute, säger Henrik Zetterberg till Expressen.

Se fler höjdpunkter på och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL