"Jag måste stämma dem för att få min lön"

Svenske tränaren släpptes av polis i Polen

HOCKEY

Peter Ekroth tog en slipmaskin – men slapp undan med en varning.

Nu vill den sparkade hockeytränaren ha ersättning från den polska klubben Gdansk för utebliven lön.

– De menar att jag har ljugit om min tränarlicens, och det har jag inte gjort, säger 56-åringen.

Det var i början av december som Peter Ekroth, före detta hockeyspelare och svensk mästare med Södertälje, fick sparken från sitt tränaruppdrag i polska MH Automatyka Gdansk.

Svensken fick sportsligt en tuff start med den nystartade klubben och harvade i botten i polska ligan – men enligt ledningen fanns det andra skäl till att tränaren fick gå.

– Anledningen till att vi bröt kontraktet var att vi av det polska hockeyförbundet informerades om att Mr Ekroth inte har en giltig licens att träna ett lag i högstaligan i Polen. Trots våra önskemål levererade han inte en giltig licens i tid. Mr Ekroth har bara rätt att träna dam- och juniorlag, skrev klubbens vice ordförande Arkadiusz Bruliński i ett mail till Sportbladet.

”Det är en bluffgrej”

Enligt Peter Ekroth är detta dock bara ett försök från klubben att få kontraktet rivet och därmed slippa betala ut lön.

– Det är en bluffgrej för att slippa betala mig. Ingenting annat, säger han.

Ekroth medger att hans licens inte godkändes av det polska hockeyförbundet, men påpekar samtidigt att Gdansk löste detta genom att omregistrera honom som andretränare och ändå låta honom behålla huvudansvaret.

– De menar att jag har ljugit om min tränarlicens, och det har jag inte gjort.

– Andretränaren (Robert Blazowski) gjordes till huvudtränare på papperet men jag skulle ha ansvaret och sköta allting. Så gör man ofta i sådana situationer.

Släpptes av polisen

Men det blev en kortvarig lösning. I stället gjorde sig klubben av med Ekroth, som kände sig illa behandlad, och mitt i sin besvikelse valde han att ta klubbens slipmaskin inför en kommande ligamatch.

– Det kanske inte var det intelligentaste man gjort, men jag kände mig desperat. Jag ville jävlas med dem.

MH Automatyka Gdansk gick ut i polska medier och fastslog att Ekroth för denna stöld riskerade tio (!) års fängelse – något som givetvis inte var aktuellt i det här fallet.

– Jag var på polisstationen och fick en sorts villkorlig dom. Om jag återvänder till Polen och gör något kriminellt kommer det här att ligga mig i fatet. Det är allt.

Hoppas på jobb i Sverige

Det som återstår nu är en rättegångsprocess där Peter Ekroth hävdar att klubben är skyldig honom uteblivet arvode.

– Jag måste stämma dem för att få lön.

– Jag hade ett treårsavtal och det skulle kosta dem en summa om de sparkade mig före april. Nu ligger det hos advokaterna. Det kan ta flera månader.

Tills vidare rullar livet på hemma i Leksand. Nu hoppas Ekroth snart kunna hoppa på ett nytt tränarjobb.

– Jag är sugen på att hålla på med hockey i några år till och är intresserad om det skulle finnas någon som vill ha mig ombord, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM