Bäckis hjälte: ”Inte vad alla förväntat sig”

HOCKEY

NEW YORK. Det är i första hand med hjälp av sina framspelningar Nicklas Bäckström dragit ifrån i den svenska poängligan i NHL.

Men Washingtons lördagsmatiné mot Montreal avgjorde han med ett rappt skott.

– Det var kanske inte vad alla hade förväntat sig, men jag tänker inte riktigt så. Får jag bra lägen försöker jag alltid skjuta, säger den den blågule skyttekungen till Sportbladet efter 3–2-segern.

Foto: USA TODAY Network / Sipa USA

Det var i ett powerplay fem minuter in i tredje perioden i mäktiga Bell Centre i Montreal Nicklas Bäckström fick pucken ovanför högra tekningscirkeln, nästan vid blålinjen. 

Han är ju Washingtons huvudsaklige organisatör och trafikledare i den sortens situationer, så ingen förväntade sig något annat än att den 29-årige gästriken  skulle försöka hitta en fri lagkamrat – företrädesvis Alex Ovetjkin – med en sedvanligt krispig passning.

”Minst sagt viktigt mål”

Men istället tog han ett par snabba skär in i zonen och pricksköt in vad som visade sig bli det matchavgörande målet,

– Jag såg att Marcus Johansson täckte bra framför Price och försökte bara få in pucken mot mål. Då brukar det bli farligt. Men den gick rakt in och det var ju kul. Det var minst sagt ett viktigt mål , säger ”Bäckis” på telefon efter slutsignalen. 

Lite överraskande. Du är ju mest känd för dina framspelningar. Tänker du så, att du kan lura motståndarna genom att plötsligt skjuta istället?

– Nej, det kan jag inte säga. Det var kanske inte vad alla hade förväntat sig i det läget idag, men jag får mycket istid och SKA  avlossa några skott då och då och får jag läge så gör jag det.

Och det händer ändå rätt frekvent. Målet mot Canadiens var det femtonde för säsongen och den enda svensk som gjort fler är faktiskt Rickard Rakell i Anaheim.

Snittar en poäng/match

Samtidigt har centersnillet från Valbo 37 assist i protokollet – näst mest av alla i hela ligan – och därmed ett poängsnitt på exakt 1 per match. Det betyder också att han leder den blågula poängligan  i överlägsen stil.

– Som jag sagt tidigare får jag och alla andra lite mindre istid i år och det har hjälpt, jag känner mig ovanligt pigg just nu, förklarar han.

– Samtidigt går laget bra, vi gör mycket mål och vinner matcher. Det underlättar även på ett individuellt plan.

Även Andre Burakovsky gjorde mål i toppmatchen i Bell Centre, sitt elfte för säsongen.

– Ja, han fick på ett jäkla skott, berömmer landsmannen Bäckström.

– Andre har varit het ett längre tag nu. Han har stort självförtroende och det betyder mycket. 

Ni vinner till slut en bra match med 3–2. Riktigt skönt, får man anta? 

– Ja, Montreal är alltid svåra att spela mot, i synnerhet i Bell Centre. De är snabba och starka. Men jag gillar den utmaningen och bortamatcherna i Bell Centre är bland de roligaste som finns, i synnerhet när man vinner. 


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM