Pekka Rinne avslutar karriären

Pekka Rinne
Pekka Rinne

En ikonisk karriär har nått sitt slut.

Under tisdagen meddelar Nashville Predators att den finske målvakten Pekka Rinne går i hockeypension.

– Jag har varit på en otrolig och livsförändrande resa, säger han till lagets hemsida.

Pekka Rinne är Nashville Predators största målvakt genom tiderna. Under sina 15 säsonger NHL spelade han samtliga i Predators.

Under dessa år spelade han 683 matcher, vann 369 av dessa och gjorde 17 627 räddningar. Samtliga noteringar är klubbrekord. Dessutom är han den finske målvakt som gjort flest matcher någonsin i NHL.

– Under flera år har Pekka varit ansiktet utåt för Nashville Predators både på och vid sidan av planen, säger klubbens president och general manager David Poile till egna hemsidan.

”Är tacksam”

– Rollen han spelat i att göra vår organisation till någonting mer än bara en hockeyklubb kan inte understrykas nog, och vad han betyder för vår klubb gör honom till en av de mest speciella spelarna och människorna du någonsin kan träffa, säger han vidare.

2014 vann han VM-silver med Finland, och 2017–2018 blev han utsedd till NHLs bästa målvakt, då han tilldelades Vezina Trophy.

Nu ska 39-åringen fokusera på familjelivet.

– Beslutet var inte enkelt, men jag vet att det är det rätta och vid rätt tidpunkt. Jag är tacksam gentemot människorna i Nashville. Alla ni har hjälpt mig att växa till den man och far jag är i dag, säger Rinne.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!