”Jag känner inte igen någon spelare i Leksand”

Foto: Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Aleardi har tidigare varit dopningsavstängd.

MORA. Han har ett vildvuxet skägg och kör Harley Davidson.

Alex Aleardi, 24, är Moras tuffing som ska sänka Leksand.

Inför den heta Dala-drabbningen pratar han om förberedelserna, hur han ratades i SHL och om sin tidigare dopningavstängning.

– Jag insåg inte konsekvenserna, säger amerikanen.

Aleardi.

Det är kvaltider i mellersta Dalarna.

Leksand blev jumbo i SHL och tvingas kvala sig kvar. Och drygt fem mil norrut, längs Siljan, har Mora spelat sig till direktkvalet mot SHL, mot just Leksand.

Ett slag om Dalarna.

Tidernas derby.

Hockeyfebern är påtaglig i Mora inför den heta drabbningen. Det är första dagen på året som våren tycks ha tittat fram.

Ett spelombud i staden har ställt ut kassaapparaten i solskenet och pyntat den tillfälliga speldisken med vajande Mora-flaggor och andra röd-grön-vit-färgade attiraljer.

En av klubbens importer, Alex Aleardi, har av naturliga skäl egentligen aldrig upplevt rivaliteten med Leksand – men blir påmind om den dagligen.

Han är medveten om mötets karaktär och laddning, men försöker förbise det faktum att det är just Leksand som står för motståndet.

– Allt handlar om förberedelser. Vi vet vad vi ska göra, vi ska göra det vi gjort hela säsongen. Om det är 5 000 galna supportrar på läktaren så måste du ändå fokusera på spelet. Det handlar om att vara professionell, inget annat, säger 24-åringen men betonar ändå att det mentala spelet blir viktigt.


DJUPANALYS: 45 MIN OM SLAGET OM SILJAN. Hör hockeyexperterna gå igenom allt inför drabbningen (Plus premium)


– Vi har en chans att gå upp, vi har chans att slå ut Leksand. Lillebror mot storebror, det är ett perfekt scenario för oss. Det ger oss en bra känsla.

Vad vet du om spelarna i Leksand?

– Jag känner nästan inte till någon spelare där. Jag har kollat deras laguppställning, de har någon nyckelspelare, men jag vet inte så mycket mer.

Hur mycket trashtalk kommer det bli på isen?

– Vi har inte spelat mot varandra på hela säsongen, så vad finns att snacka om? Förhoppningsvis blir det inte så mycket sånt, utan vi fokuserar på oss själva. Det gäller att vara kylig.

En SHL-plats står på spel och det skulle innebära en ny chans för Alex Aleardi i svensk hockeys finrum.

Ratades av Rögle

När han flyttade till Sverige 2015 var det till Rögle han först kom.

Men det gick knappast som amerikanen hade tänkt sig.

Det blev bara 15 matcher i SHL innan Rögle bröt hans kontrakt.

– Det suger när tränaren säger att man inte är bra nog. Jag hoppades att jag skulle få en bättre chans. Men jag tänker att det var deras fel, inte mitt. Jag fick bara spela några minuter per match och då går det inte att bevisa så mycket, säger Aleardi som i stället fick spela klart säsongen 156 mil norrut, i Haparanda och Asplöven.

– Det var ett väldigt, väldigt speciellt ställe. Kallt. Organisationen var också speciell, men det var nyttigt för mig. Jag fick spela mycket, göra poäng och hittade min roll.

Alex Aleardi gjorde 31 poäng i den hockeyallsvenska grundserien (15+16) och bevisade sin skicklighet med pucken.

Men hans respektingivande skägg, och att han kör Harley Davidson, ger också intrycket av att han är en tuffing.

– Jag gillar att tacklas och sätta press. Och jag vet vad alla kommer tro nu. Att jag är en tuff ”biker”. Men det är jag egentligen inte. Det är min pappa som är en Harley-kille och som lärt mig hur jag ska köra den.

– Och det är lagkamraterna som tvingat mig att behålla skägget. Jag ser fram emot att raka mig efter säsong, säger Aleardi som också börjat snusa efter två år i Sverige.

– Snuset är definitivt något jag tar med mig hem till USA.

Stängdes av för dopning

I januari 2011, som 18-åring, blev Aleardi avslöjad med den förbjudna substansen Metylhexanamin i kroppen.

Han spelade i den kanadensiska juniorligan och köpte ett kosttillskott som fick honom dopningsavstängd i åtta matcher.

Aleardi beskriver det som en tung, men lärorik, period.

– Kosttillskottet fanns att köpa överallt. Jag tog det två gånger före match och fick göra ett dopningtest, berättar han.

– Jag insåg inte konsekvenserna av att stoppa i mig något jag inte visste något om. Jag var ung och läste inte innehållsförteckningen. Det var 500 ord som stod där. Men jag tog konsekvenserna och jag lärde mig mycket av det. Det har förändrat min syn att förbereda mig för hockey. Det har gjort mig till en bättre person.

Det bor också ett politiskt intresse i Aleardi.

Han är Indiana, en delstat Donald Trump har ett starkt fäste, och i en intervju med Dalarnas Tidningar före presidentvalet berättar Aleardi att han förmodligen skulle rösta på Trump.

– Men jag röstade aldrig, säger han nu och utvecklar:

– Hilary eller Donald… Det var ett svårt val. De är två helt olika människor, två intressanta människor. För mitt lands skull hoppas jag att det blir bra. Vi får vänta och se, vi måste ge Trump ett år och se vad som händer.

Men vad som sker politiskt i hemlandet just nu har Aleardi inte längre lika stor koll på.

– Nu är det bara hockey som gäller, avslutar han.

Leksand–Mora onsdag 19.15 direkt i TV 12.

RÖSTA: Vilket lag vinner Slaget om Siljan?


DJUPANALYS: 45 MIN OM SLAGET OM SILJAN. Hör hockeyexperterna gå igenom allt inför drabbningen (Plus premium)

ARTIKELN HANDLAR OM