Hedman: ”Jag har slutat jaga tacklingar”

LULEÅ. Anton Hedman är känd för att vara en av SHL:s hårdaste spelare.

Men den här säsongen har det skett en tydlig förvandling.

Färre utvisningsminuter och fler poäng än någonsin.

– Jag har slutat att jaga tacklingar, säger han.

Googlar man Anton Hedmans namn dyker det upp en rad artiklar som i princip alla handlar om tacklingar och avstängningar.

Det är ett rykte han får leva med.

Inte minst nu när det blev offentligt att Brynäs Sebastian Enterfeldt tvingas avsluta sin karriär – efter en hård tackling av Hedman.

Men tittar man i statistiken för den här säsongen ser man tydligt att något har hänt.

Ljuset i mörkret för Luleå

Om Luleås säsong har varit ett mörker har powerforwarden Hedman varit ljuset. Han är med sina 20 poäng tvåa i lagets interna poängliga och bara två poäng ifrån att slå sitt eget poängrekord i SHL.

Dessutom leder han plus/minus-statistiken i Luleå.

Och framför allt: han har knappt varit utvisad. Tolv utvisningsminuter på hela säsongen.

Det här är siffror som kräver en förklaring och enligt Anton Hedman är förvandlingen både medveten och ett resultat av hård träning.

– När jag pratade med ”Skuggan” efter förra säsongen sa han att han ville att jag skulle röra på fötterna mera. Det var något jag tog till mig och något jag jobbat med – både på gymmet och på isen. Varje träning, varje övning handlar om det, snabbhet och frekvens.

På vilket sätt har det gjort dig till en bättre spelare?

– Jag ligger närmare spelet och har blivit bättre på att driva pucken på mål. Det är där jag gör mina mål och något jag vill göra till min grej. Jag vill vara en av ligans bästa på det.

När Sportbladet kommer hem till Anton Hedman råder ett totalt mörker. Ett strömavbrott har släckt ner hela kvarteret och han har tänt några ljus i köket för att vi över huvud taget ska se varandra.

Tacklar du mindre nu än tidigare?

– Nej, det tror jag inte. Jag ligger fortfarande i toppen av tacklingsligan och det är fortfarande en stor del av mitt spel. Jag vill vara fysisk, men jag ska tacklas när tillfälle ges, jag jagar inte tacklingar som jag gjorde förut.

Hedman säger att han ändå tagit intryck av den debatt som varit de senaste åren inom svensk hockey, om våld mot huvudet och vilka konsekvenser hjärnskakningar kan ge.

– Det går fort där ute och mycket kan gå fel på öppen is. Samtidigt har media ett stort inflytande i debatten och det skrivs ganska konstigt om just tacklingar.

Utveckla!

– Om vi bortser från idiottacklingar som är självklara avstängningar så uppstår situationer på isen som är i en gråzon, där det gått fel på grund av att spelet går så fort i dag och att puckföraren inte är beredd på att ta en tackling. Man borde lägga lika stort fokus på att utbilda spelare på att få en tackling som att straffa huvudtacklingar. Man har ett ansvar som puckförare och vilken situation man sätter sig i. Vi får inte komma bort från hockeyns DNA. Det är så här hockey ska spelas. Det måste få tillåtas att vara fysiskt, det är det som gör vår sport unik.

Är spelarna i SHL för dåliga på att skydda sig?

– Ja, absolut.

Eftertraktad och fruktad

Tacklingar har alltid varit en stor del av Anton Hedmans hockey, ända sedan junioråren. Det är också tacklingarna som gjort honom både eftertraktad och fruktad.

Men vid några tillfällen har det slutat riktigt olyckligt.

För tre år sedan tvingades 19-årige AIK:aren Fredric Anderberg avsluta sin karriär efter en tackling i huvudet från Anton Hedman.

Nyligen blev det dessutom officiellt att Brynäs Sebastian Enterfeldt också tvingas sluta med hockey på grund av en Hedmantackling för två år sedan, som ledde till armbrott och flera operationer.

– Det är såklart jättetråkigt. Jag spelade med Enterfeldt i Almtuna. Det var en bra spelare och jag gillade verkligen hans sätt att spela hockey på. Det är skittråkigt när någon får lägga av för tidigt, men det var ingen ful situation. Det var rent oflyt.

Har du pratat med honom efter tacklingen?

– Nej, det har jag inte gjort.

Varför?

– Det har bara inte blivit av.

För Luleå och Anton Hedman väntar nu en intressant säsongsavslutning. I samband med landslagsuppehållet fick tränaren Stefan ”Skuggan” Nilsson sparken. Andretränaren Petter Lasu Nilsson tog över och har nu återskapat kedjan med Hedman, Andreas Falk och Petter Emanuelsson.

– Det gick väldigt bra fram till Petter bröt benet. Vi kompletterar varandra bra. Petter älskar att skjuta och är het. Andreas är smart, läser spelet bra och fördelar puck bra. Jag vinner närkamper och tar pucken mot mål.

Ni slåss desperat för att inte missa slutspel. Hur ser du själv på det läge ni befinner er i?

– Jag ser det här som en nystart. Vi har försökt lägga det andra bakom oss. Vi har gjort vissa justeringar i spelet och jag hoppas att vi kan omgruppera oss och att sista delen av säsongen blir ett lyft för oss.

Hedman är redo att bidra.

Med tacklingar – men också poäng.

– Jag vill vara jobbig att möta, men också effektiv.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!