Bergenheim i laget – då vinner Frölunda

Tre förluster utan finländaren – lika många segrar när han har varit på isen

HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Tre förluster utan Sean Bergenheim – tre segrar med finländaren på isen.

Frölundaforwarden har växt ut till en riktig nyckelspelare i slutspelet.

– Jag har spelat ganska många år och försöker bidra med min erfarenhet, säger Bergenheim, som dessutom vet hur det är att avgöra en sjunde match.

Han värvades in i november för att ge tyngd och rutin till Frölundas forwardsuppställning. Och Frölundas tränare Roger Rönnberg visste tidigt hur han skulle använda 33-årige Sean Bergenheim.

– Redan innan han var på plats visste han vilken hans roll skulle vara. Inte bara att han skulle komma till oss och leverera själv. Första samtalet jag hade var jag tydligt med att han skulle komma hit för att hjälpa andra och bidra med sin erfarenhet till våra unga spelare, säger Rönnberg. 

Han försöker inte dölja att den tungt NHL-meriterade finländaren betyder mycket.

Stängdes av i tre matcher

– Det är som att vi har fått en till Joel (Lundqvist). En kille till som driver och ger alla andra energi. Han är väldigt viktig för oss. En ledare som är fantastisk på att gå i bräschen på allt.

Bergenheim spelade den första matchen som Frölunda vann. I efterhand stängdes han av i tre matcher för en så kallad slewfoot.

Då vände Skellefteå 0–1 till 3–1. Sedan Bergenheim kom tillbaka har Frölunda vunnit två raka matcher.

Själv vill inte Bergenheim framhäva sin egen betydelse:

– Vi som lag har insett ett par grejer och vi spelar på en bättre nivå nu, även om inledningen av den här matchen inte var tillräckligt bra, säger han.

Avgjorde en sjunde match i Stanley Cup

Ytterligare en erfarenhet som Bergenheim har är att avgöra en sjunde och direkt avgörande match: 

– Jag har varit inblandad i två stycken i NHL, men i den ena var jag tyvärr skadad. Men den andra vann vi med 1–0 och jag gjorde målet, säger Bergenheim som då spelade med ett Tampa Bay som slog ut Pittsburgh ur Stanley Cup. 

ARTIKELN HANDLAR OM