”OEL” om dramatiska flytten: ”Inte landat i det än”

Efter elva säsonger i Arizona byttes lagkaptenen Oliver Ekman Larsson, 30, bort i en uppmärksammad stortrejd.  

Nu berättar han om den omtumlande känslan:

– Jag tror inte jag har landat i det än, säger den blivande Vancouverbacken. 

Precis som många övriga svenska NHL-spelare är Oliver Ekman Larsson hemma i Sverige under sommaren. När Johan Garpenlöv samlade sin första OS-trupp i Stockholm fanns Tingsrydssonen givetvis med. 

Precis som tidigare har han tillbringat sommaren i hemorten Tingsryd, men när han om några veckor flyger till Nordamerika blir det en stor skillnad. Han reser inte till södra USA utan till den kanadensiska västkusten och Vancouver. 

– Jag har nog inte riktigt fattat det än. Det kommer nog att slå till när jag väl kommer till Vancouver. Alltså, jag fattar att jag inte ska flyga till Arizona, så långt har jag i alla fall kommit. Men jag har bott i Arizona stora delar av mitt vuxna liv. Klart att det känns konstigt, säger Ekman Larsson.

För två år sedan inledde lagkaptenen sitt nya åttaårskontrakt med klubben han representerat sedan han debuterade i världens bästa liga. Då talade mycket för att han skulle bli klubben trogen under hela sin NHL-karriär.

Men smålänningen hann bara avverka en fjärdedel på avtalet innan Arizona, i en stor trejd, valde att byta bort sin lagkapten och trotjänare till Vancouver Cannucks.

– Det har varit många svängar fram och tillbaka och en massa rykten. Tidigare kände jag inte att det var nära, men sedan har Arizona varit öppna med hur de ser på det och vad de har för plan, säger han.

Oliver Ekman Larsson.
Oliver Ekman Larsson.

En av få som har spelat OS tidigare

Om det nu skulle finnas någon bitterhet från svenskens sida över klubbens drastiska beslut för att skapa sig utrymme för en ombyggnad så döljer Ekman Larsson det väl: 

– Jag är jättetacksam för mina elva år där, jag hade inte suttit här i dag eller varit den spelare jag är om det inte varit för dem. Jag har utvecklats mycket, även som människa utanför isen. 

I den svenska OS-truppen som samlades i Stockholm är Oliver Ekman Larsson en av blott sex spelare som var med senast NHL-spelarna fick chansen i OS, i Sotji 2014. 

Erfarenheten från den turneringen är något han tar med sig nu, även om speltiden den gången var sparsam: 

– Du har inte jättemånga träningar tillsammans, två-tre stycken, sedan drar det igång. Att man trycker på att man är med direkt och får hop laget och kör från första dagen är jätteviktigt. Hur vi ska spela och vilka roller det handlar om för det är två veckor där allting kan hända. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!