Ishockey

”Mådde riktigt illa när jag läste det”

Stoppade övergreppen i Luleå

Av: 

Andreas Käck

HOCKEY

Han pekas ut som den som satte stopp för inkilningsritualerna i Luleå Hockey på 90-talet.

När Lars ”Osten” Bergström fick veta att Erik Granqvist var en av de utsatta fick han en chock.

– Jag mådde illa när läste det, säger han.

I svallvågorna av Chicago Blackhawks-skandalen valde den tidigare hockeymålvakten Erik Granqvist att bryta tystnadskulturen och berätta att han själv blivit utsatt för övergrepp som ung.

Det var under hans tidiga år i Luleå Hockey på 90-talet som en så kallad ”inkilning” gick över gränsen. Äldre lagkamrater slet in honom i duschen, lade honom på en massagebänk och tog av hans kläder.

– Sen tog de ett skridskosnöre som dinglade över ansiktet och knöt det hårt runt snoppen. Om jag gjorde motstånd så skulle de dra i det, så att jag skulle hålla mig lugn. Sen tog de fram en rakmaskin och rakade bort allt hår på hela kroppen och på huvudet, berättar Granqvist.

”Var väldigt tydliga”

För Expressen träder flera före detta spelare fram och berättar att inkilningsritualerna var ett utbrett och välkänt problem inom föreningen i slutet på 80- och början på 90-talet, och att de inte försvann förrän säsongen 1994/95 när Lars ”Osten” Bergström kom in som ny huvudtränare och satte ner foten.

– Jag minns att jag och Thomas ”Brocke” Bäckström (assisterande tränare) var väldigt tydliga med att det här inte fick förekomma. Vi myntade ett begrepp som vi kallade ”SOS” som stod för stil och skötsamhet. Det handlade om att vara professionell i alla lägen och representera föreningen på bästa sätt, säger ”Osten”.

Du visste att de inkilningsritualerna förekom när du tog över som ny huvudtränare?

– Man visste att det hade förekommit, men inte i vilken utsträckning. Det var, mig veterligen, någonting som spelarna gjorde själva när de hade en ledig helg eller liknande. Det handlade väl om någon slags maktdemonstration gentemot yngre spelare och det var vi tydliga med att det inte skulle få förekomma. Jag är ändå uppfödd i den här föreningen, Luleå Hockey har nästan varit som mina fosterföräldrar och skulle jag stå ansvarig för föreningen så var jag tvungen att kunna stå för det fullt ut.

Erik Granqvist.

Hur togs ordern emot av spelargruppen?

– Det var säkerligen en kulturbrytning för vissa, men jag upplevde ändå att spelarna uppskattade det och det ledde ju också till resultat på isen, säger ”Osten”.

Han minns att han och Thomas ”Brocke” Bäckström klev in med hårda nypor, men att det alltid handlade om att spelarna skulle göra rätt för sig.

I februari 1995 blev det extra tydlig när de efter den i kvällspress kallade ”fylleskandalen” valde att stänga av två av sina största stjärnor: Jarmo Myllys och Mika Nieminen.

– Vi kompromissade ingenting, minns ”Osten”.

Lars ”Osten” Bergström.

”Mådde illa”

Han poängterar att han inte vill ”klappa sig själv för bröstet”, men känner såhär i efterhand en stolthet över att ha varit med och städat bort den osunda kulturen som fanns i Luleå Hockey i slutet på 80- och början på 90-talet.

Att nära vännen Erik Granqvist var en av de utsatta var inget han kände till förrän han läste om det i tidningarna i går kväll.

– Jag mådde riktigt illa när jag läste om det. Sättet Erik berättar om det … det låter extremt traumatiskt, jobbigt och kränkande. Jag har sms:at Erik och ska prata med honom senare i kväll, säger han.

Hur ser du på att de här berättelserna kommer fram nu, både de från Luleå Hockey och Chicago Blackhawks?

– Det är bra att det kommer upp till ytan och pratas om det. Jag kanske var naiv, men jag trodde att det här hade spelat ut sin roll, att det inte förekom längre, men bevisligen är det något som vi fortfarande behöver prata om och jobba med, säger Lars ”Osten” Bergström.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Succémålvakten valde bort SHL-konkurrent för Frölunda

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey

Erik Granqvist

Chicago Blackhawks