Oscar Sundhs första ord på två år: ”Kommer mörker över mig”

Oscar Sundh pratar för första gången ut om hjärnskakningen som avslutade hans karriär.

Det finns en stor oro hos den tidigare ishockeyspelaren kring hur han ska klara av livet och framtiden.

– Finns det risk att jag blir dement?, säger 35-åringen till Jönköpings-Posten.

Det var den 21 november 2020 i SHL-matchen borta mot Örebro som Oscar Sundh åkte på sin tredje hjärnskakning i spelarkarriären.

Oskarshamn-forwarden lämnade det som blev hans sista match mdvetslös på bår.

– Under första året där var det mycket huvudvärk, en mental trötthet och ljud- och ljuskänslighet. Det var också grejer med ögonen och därför har jag skaffat glasögon nu. Sedan har jag haft problem med koncentrationen och med minnet, jag kunde heller inte prata speciellt länge för rösten blev jättesvag. Jag fick liksom trycka fram orden och ja, det var många konstiga smågrejer. Det har i alla fall blivit bättre och bättre sedan kanske december och framåt, säger Oscar Sundh.

Den största grejen är att han har huvudvärk varje dag även om symptomen kan variera, han säger att ”ibland eskalerar den något hejdlöst”.

Oron ligger och gnager kring hur det kommer bli när han blir äldre med att kanske inte komma ihåg saker och bli dement.

Sambon fick cancer

Under ett och ett halvt år hände väldigt mycket i livet när sonen Nikolai föddes och livskamraten Matilda Ambré drabbades av cancer.

– Senaste ett och ett halvt åren har gått extremt snabbt men också extremt långsamt. Det är nästan som en enda sörja. Man kommer ihåg saker men det är svårt att placera allt. Det har varit frustrerande på många olika plan. Dels för att jag själv mådde som jag gjorde och dels för att jag inte alltid kunde vara exakt det stöd jag skulle ha velat vara för min partner i en sådan situation, säger Oscar Sundh.

Nu mår Matilda Ambré bättre, men det är fortfarande ett bit kvar att bli helt frisk och det finns också en rädsla för att det ska komma tillbaka.

– Det kan fortfarande vara många stunder där det kommer ett mörker över mig, men det kan också vara stunder där jag känner mig otroligt tacksam över något litet. Att vi har en bra förmiddag, att solen skiner och man kanske kan sticka ut och jogga en sväng. Jag kan känna en väldig glädje och tacksamhet över små grejer, säger Oscar Sundh.

Under 18 elitsäsonger bär han mest känd för spel i HV71, Linköping och Timrå.

Det blev två SM-guld med HV71 2010 och 2017 samt spel i Tre Kronor.

Oscar Sundh vid skadan.
Oscar Sundh vid skadan.
Oscar Sundh vid skadan.
Oscar Sundh vid skadan.
Oscar Sundh vid skadan.
Oscar Sundh vid skadan.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ämnen i artikeln