Beskedet: Tacklingar tillåts i svensk damhockey

I höst blir det tillåtet med tacklingar inom svensk damhockey.

Ett välkommet besked, menar flera spelare. Men SVT-experten Maria Rooth är skeptisk.

– Jag tycker inte att det är ett positivt besked, säger hon.

Det har länge funnits en stor skillnad i regelboken för svensk damhockey och herrhockey. Damerna har inte haft tillåtelse att tacklas.

Men i dag meddelar det svenska ishockeyförbundet att det blir tillåtet att tacklas för de kvinnliga spelarna i höst. Regeländringen kommer att gälla i SDHL och Damettan.

Ett pilotprojekt ligger bakom regeländringen.

– Vi har tillåtit mer fysiskt spel i SDHL de senaste fyra säsongerna med bra utfall. Att utan fakta på bordet påstå att mer fysiskt spel innebär färre hjärnskakningar är svårt, men nu har vi det underlaget. Det känns otroligt spännande att svensk ishockey kan vara pionjärer i att införa tacklingar inom hockeyn på damsidan, säger Morgan Johansson, projektledare för Projekt Nollvision i ett pressmeddelande.

Det kommer fortfarande inte vara tillåtet med tacklingar på öppen is, så kallade nord-syd-tacklingar. Förbundet meddelar att införandet av tacklingar kommer utvärderas löpande under den kommande säsongen.

”Det kommer gynna damhockeyn”

Modos forward Lina Ljungblom välkomnar regeländringen.

– Jättekul! Det här har jag velat införa väldigt länge. Jag tror att det kommer gynna damhockeyn i stort, både intressemässigt men också för oss som spelar, säger hon till Sportbladet.

Nåddes du av beskedet i dag, eller har du hört att det varit på gång tidigare?

– Vi var faktiskt på ett läger i Falun för några dagar sedan. Och då körde vi med de reglerna. Vi fick informationen då, så vi har vetat om det ett tag.

Ljungblom tror att införandet av tacklingar kan leda till positiva konsekvenser.

– Det kanske låter konstigt, men jag tror skadorna kommer minska. Kanske inte i början, när det är lite ovant. Men jag tror att vi kommer att vara med fysiskt på ett annat sätt på isen. Jag tror att det kommer hjälpa.

Upplever du att de flesta andra spelare har samma åsikt som dig?

– De flesta tycker likadant som jag. Sedan är det några som inte tycker det är lika roligt. Det förstår man nästan bara av att kolla på hur olika folks spelstil kan vara, vilka det kommer gynna och vilka det inte kommer gynna. Det är lite blandat.

En annan som är nöjd med det nya beskedet Färjestads Emma Murén.

– Jag tycker att det ska bli riktigt spännande. Det är en fråga som har eftertraktats länge. Jag tror att det kommer bli en utmaning, men väldigt bra för damhockeyn, säger hon.

Experten kritisk till regeländringen

Samtidigt som spelarna välkomnar tacklingarna är SVT:s expert Maria Rooth kritisk till det nya beskedet.

– För min del tycker jag inte att det är ett positivt besked. Jag ser på damhockeyn i stort och internationellt kommer detta aldrig att gå igenom. Jag tycker att spelet har utvecklats till en riktigt bra version av hockeyn, de senaste 30 åren. Det har förfinats till en riktigt bra produkt, säger hon och fortsätter:

– Man måste ställa sig frågan, kommer tacklingar göra att damhockeyn blir bättre? Behövs det? Det jag framför allt ser på damhockeyns högsta nivå internationellt är en väldig fart, teknik och taktik. De bitarna får mest utrymme. Jag är inne på att det inte blir bättre med tacklingar.

”Damhockeyn har setts som en sämre variant”

Rooth tycker inte att damhockeyn nödvändigtvis måste titta på hur herrarna har det.

– Normen i samhället är ju hur herrarna spelar hockeyn. Kvinnorna har sett sig som en sämre variant, eftersom att de inte fått spela så som männen gör. Men jag tycker att man ska se det ur ett annat perspektiv. Jag tycker snarare att herrhockeyn inte måste vara normen. Det finns saker i herrhockeyn som inte är optimala. Jag tycker att damerna skapat någonting som är väl värt att se och som fungerar väldigt bra för dem.

Vad säger du om att flera spelare välkomnar det nya beskedet?

– Jag tror inte att det är svart eller vitt, att 95 procent vill ha tacklingar. Däremot tror jag att deras standard alltid har setts som en sämre version än herrarnas. Det tycker jag man kan granska lite mer kritiskt. Måste de spela med tacklingar för att vara fullgoda hockeyspelare? Jag tror inte det.

– Jag tror att spelarna fått lida lite av det, att de alltid fått höra från folk som slängt ut sig att damhockeyn inte är en lika bra version. Jag har svårt att se att de inbitna supportrarna som går nu kommer att tycka att det blir mycket bättre med tacklingar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!