Ryska attacken mot Finland: ”Varför så vidriga?”

Hårda anklagelser från ryskt håll riktas mot Finland.

De menar att en ung hockeytalang från Ryssland ska ha nekats en planerad operation i grannlandet.

– Varför agerar finländarna så vidrigt? Ju mindre hunden är, desto mer skäller den, säger legendaren Maxim Sushinsky.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har majoriteten av de utländska spelarna i KHL valt att lämna, och finska klubben Jokerit har dragit sig ur ligan.

Även inom sportens värld är omvärldens relationer till Ryssland ansträngda och nu går landet till hård attack – mot Finland.

Anledningen är att en rysk hockeytalang i Salavat Yulaev Ufa ska ha nekats en sedan tidigare planerad knäoperation i Finland, hävdar Rinat Bashirov, generaldirektör i den ryska KHL-klubben.

”Politisk poäng”

Men han nämner dennes namn, eller var operationen skulle ha genomförts, men säger att det nu uppstått sprickor i det långsiktiga samarbetet med finsk hockey.

– Jag kan säga att de ringde och berättade att kliniken inte länge behandlar ryska medborgare. Vi ser det som en politisk grej, säger Bashirov enligt finska Ilta-Sanomat.

NHL-meriterade legendaren Maxim Sushinsky, 47 – med ett OS- och sju VM-turneringar på meritlistan – riktar grova anklagelser mot Finland.

Maxim Sushinsky.
Maxim Sushinsky.

– Det här är en rättslig utmaning. Det är klart finska domstolen inte kommer att vara på vår sida, men detta måste kallas för rasism. Det här handlar inte om sport eller politik, utan om mänsklighet. De sjuka kan inte nekas tillgång till behandling, säger han till ryska Championat, och fortsätter:

Flera stjärnor har lämnat

– Varför agerar finländarna så vidrigt? Ju mindre hunden är, desto mer skäller den. Du ser vem som skäller mest: Estland, Lettland, Polen och Finland. Den som får betalt, de skäller...

KHL-klubben Salavat Yulaev Ufa har länge haft ett gott öga till finska spelare, och ett nära samarbete med finsk hockey.

Men efter invasionen av Ukraina har stjärnor som Juha Metsola, Teemu Hartikainen, Markus Granlund och Sakari Manninen lämnat klubben mitt i slutspelet. Huvudtränaren Tomi Lämsä kommer också att lämna efter säsongen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!