Tidigare djurgårdaren Filip Larsson knäckte AIK

Ratad i Almtuna – höll nollan i sin HV-debut

Filip Larsson, 23, blev ratad av Almtuna i fjol och har nu startat om i HV71.

I debuten svarade den tidigare Djurgårdsmålvakten för en jätteinsats och höll nollan mot AIK på Hovet när gästerna vann med 2–0.

– AIK är det lag man vill slå helst av alla lag, säger han.

Det var publikfest, 5 823 åskådare, när AIK tog emot HV71 i en fredagsdrabbning i hockeyallsvenskan.

Det var inte bara publiken som var välkomnade tillbaka på Hovet denna kväll.

Hos gästerna fick Filip Larsson förtroendet mellan stolparna.

Målvakten, som draftades av Detroit Red Wings i den sjätte rundan 2016, är en tidigare Djurgårdstalang som kom fram genom klubbens juniorlag.

Höll nollan

20 år gammal flyttade han till USA, utan att ha hunnit debutera för A-laget, för att spela juniorhockey i USHL för Tri-City Storm.

Och det gick bra för Larsson, riktigt bra.

Men efter några mindre bra säsonger i AHL och ECHL där efter blev det i fjol sex matcher i Almtuna, på lån från Detroit, innan han ratades och fick vända till den danska ligan.

Nu har han startat om och som han gjorde det i debuten för Jönköpingslaget.

Larsson var omutlig och räddade samtliga 26 skott från hemmalaget, samtidigt som unge Emil Andrae blev målskytt offensivt för HV71.

Stockholmarna hade flertalet högoktaniga målchanser att kvittera, bland annat ett friläge från Oscar Nord, i den tredje perioden som Larsson lyckades rädda. Simon Önerud satte sedan punkt med sitt 2–0-mål 102 sekunder från slutet när AIK tagit ut målvakten. Det var Öneruds fjärde mål för säsongen.

”Den match jag sett fram emot mest”

På en vecka har nu HV71 besegrat AIK två gånger. I premiären, förra fredagen, blev det 3–2 hemma i Jönköping.

– Jag hade en relativt lugn match. Men jag fick komma upp med några räddningar, vilket var jäkligt skönt. Att hålla nollan på Hovet är en grym känsla.

Just med din bakgrund, precis påsläppt med publik och att du får ha AIK-supportrarna bakom dig i två perioder. Hur var den känslan i dag?

– Det var roligt att komma tillbaka hit. Riktigt jäkla roligt. Extra kul att det är AIK:s fans och man känner att de är emot en. Det ger en morot och man blir extra sugen på att ge sitt allt för att förstöra festen. Det är så klart alltid speciellt att möta AIK. Det är nog det lag man vill slå helst av alla. Grymt skönt att vinna den här matchen. Det här är den match jag sett fram emot mest den här säsongen. Fullt med supportrar, det var roligt, säger han med ett leende.

Hur kom det sig att det blev HV71 för dig?

– Nu ville jag komma till en klubb som tror på mig, få trygghet. Nu vet jag att jag kommer vara på en plats. Det har varit väldigt mycket fram och tillbaka. Jag har fått jobba hårt med målvaktstränaren och fått vara med i ett lag från start, vilket jag inte varit på två år. Det känns riktigt bra. Jag har gjort bra matcher på försäsongen. Jag är glad att det blev som det blev.

Vad har du för dialog med Detroit?

– Ingen dialog alls.

Hur är kontraktssituationen med dom?

– Det är sista året, så vi får se. Mitt fokus är här och jag vill bara göra det så bra som möjligt i HV-tröjan. 

Trots att det bara blivit sju matcher i Red Wings farmarlag under kontraktstiden, samt ytterligare sju starter i ECHL, kan Filip Larsson räkna ihop en totalsumma på cirka 2,5 miljoner kronor i sajningbonus av klubben när avtalet löpt ut.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!