”Jag har längtat länge efter det här”

Alex Steen hoppas stilla en hunger som brunnit i familjen ända sedan 80-talet

avPer Bjurman

SAN JOSE. Alla hockeyspelare drömmer om Stanley Cup – men få har gjort det lika länge och intensivt som Alex Steen.

Innan den egna, nu fjorton år långa NHL-karriären följde han också pappa Thomas lika långa och, tyvärr, fruktlösa kamp för att vinna idrottsvärldens mest mytomspunna pokal.

– Det har gjort att jag förstår vikten av matcher som de vi spelar nu. Chanserna blir inte så många, man vet det nu. Just därför är det ju också kittlande att komma så här nära, säger den 35-årige St. Louis-krigaren när vi möter honom i San Jose mitt under den pågående konferensfinalen mot Sharks

Ja, det har faktiskt gått drygt 14 år sedan Alex Steen begick sin NHL-debut – med Toronto Maple Leafs mot Ottawa Senators 5 oktober 2005.

Det betyder att han, vid sidan av Niklas Kronwall och Henrik Lundqvist, är den aktive svensk som spelat längst i världens bästa liga.

Det betyder också att han tillhört NHL exakt lika länge som pappa Thomas gjorde under sin hyllade karriär med Winnipeg Jets.

Ja, han har till och med passerat farsan i antal matcher. Thomas kom upp i 950 grundseriebataljer, Alex spelade just sin 963:e.

1 av 4 | Foto: Per Bjurman
Alex Steen på plats i San Jose inför den andra konferensfinalen mot Sharks.

”Jag har längtat länge”

En annan, mindre rolig erfarenhet far och son har gemensam:

Ingen av dem har, alla sina år till trots, vunnit Stanley Cup.

Så när Alex och hans St. Louis Blues nu gör upp med San Jose Sharks om en plats i Stanley Cup-finalen kämpar han för stilla en hunger som brunnit i familjen ända sedan tidigt 80-tal.

– Det var lite andra tider och omständigheter när farsan spelade. Då hade ligan inget lönetak, så det fanns några riktiga ”powerhouses”. Han fick till exempel möta 80-talets Edmonton Oilers i slutspelet flera gånger. Det var ju inte så lätt, säger Alex när vi träffar honom i det somriga San Jose inför andra mötet med Sharks (i natt 03.00, svensk tid).

– Men ja, jag har längtat länge och det är klart att det kittlar lite nu när vi kommer så här nära.

Andra gången i en konferensfinal

Särskilt som den nu 35-årige veteranen – född och uppvuxen i Winnipeg – verkligen vet hur få chanser en NHL-spelare får att förverkliga den stora drömmen.

– Ja, jag har som sagt spelat i ligan många år nu och det här är bara andra gången jag nått konferensfinalen. Det har gjort att jag förstår vikten av matcher som de vi spelar nu. Man får inte så många chanser, så ju äldre man blir desto mer uppskattar man dem. Det är en kamp, man kommer inte hit år efter år, förklarar han.

– Men det är samtidigt det som gör det så himla kul och gör att det kittlar nu.

Just den aspekten, det roliga i en konferensfinal, är också det Alex försöker trycka på när han peppar yngre lagkamrater – inte svårigheterna i att nå de största matcherna.

– Hur tufft det är försöker man framförallt understryka tidigt under säsongen. Men i dagsläget vill man främst att de förstår hur kul det här är. Att de njuter och verkligen är i stunden och inte tänker för långt framåt eller för långt bakåt heller.

– Jag tycker det här är den mest speciella turneringen i hela världen, det finns ingen svårare pokal att vinna. Så idag, när vi spelar igen, gäller det att uppskatta och tycka det är roligt med tävlingen och vara i nuet.

”Gjorde det svårt för oss”

Några spelmässiga detaljer sedan första mötet – som Blues förlorade med 6–3 – ska dock rättas till också.

– Ja, vi kom inte till vårt spel till hundra procent i första matchen. Sharks gjorde det svårt för oss, men vårt utförande var inte det rätta heller, säger Ale.

– Vår typ av hockey handlar mycket om att gnugga i defensiven och försöka ta oss ur egen zon snabbt, med bra passningsspel från egen förlängd mållinje, egentligen. Den var lite ”off” i olika avseenden och det är något vi måste lyfta inför matchen i natt.

Japp, en hel familjs mångåriga Stanley Cup-drömmar står ju spel nu.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL