”Som pappa njuter jag faktiskt mer nu”

Thomas hyllar Alexander inför finalen

avAndreas Käck

Familjen har väntat i 28 år.

Nu är äntligen en av dem framme i Stanley Cup-final.

– Jag njuter mer nu än när jag själv spelade, säger Thomas Steen om sonen Alexanders framgång.

De har över 1 800 NHL-matcher ihop, far och son Steen.

På 80- och 90-talet var det pappa Thomas som gjorde väsen av sig på världens största hockeyscen. Han spenderade samtliga 14 säsonger i Winnipeg Jets, där numera har ikonstatus. På den tiden satt Alexander på läktaren och hejade på.

Han fick aldrig se sin pappa i Stanley Cup-final.

Men nu får Thomas se Alexander i en.

– Det han och St Louis har gjort den här säsongen är helt otroligt, säger 58-årige Thomas Steen när Sportbladet når honom över telefon.

Låg sist i tabellen

Ja, St Louis har gjort en remarkabel resa. Från att i januari månad ha legat sist i tabellen är man nu, närmast sensationellt, framme i Stanley Cup-final mot Boston Bruins.

– Kvalitén har funnits där hela tiden. Redan förra sommaren kändes det som att de fått ihop ett bra lag. I alla fall på pappret. Sen blev det ju som det blev i inledningen av den här säsongen, säger Thomas, som följer laget på nära håll.

– Jag ser alla matcher med St Louis och Winnipeg, poängterar han.

Vad har hänt med St Louis sedan januari?

– Efter tränarbytet (Mike Yeo sparkades och Craig Berube ersatte) blev spelet mer gediget. Spelarna kom ihop som grupp. Sen måste man förstås lyfta fram målvakten (Jordan Binnington) som kommit upp från AHL och varit helt otrolig.

1 av 4 | Foto: BO SCHREIBER

”Otroligt bra”

Alex framfart då?

– Han gör det otroligt bra. Spelar nästan bara tuffa minuter mot de andra lagens bästa spelare. Han dödar utvisningar, spelar mycket i slutet av matcherna i viktiga skeden, plus att han nästan alltid börjar bytena i egen zon. Det är ett jobbigt sätt att spela hockey på, men han har accepterat sin roll och gjort det jättebra.

Hur är det som pappa att se sin son i Stanley Cup-final?

– Helt fantastiskt. När man själv spelade var man så inne i det så man kunde inte riktigt njuta på samma sätt. Jag njuter faktiskt mer nu.

Alex är ju förbi dig i antal matcher nu…

– Jag vet. De sålde ju mitt lag, då ville jag inte fortsätta i NHL. Det var Winnipeg Jets eller inget alls. Men ja, Alex börjar närma sig 1 000 matcher nu. Det är riktigt stort.

Tycker du att han har fått det där riktiga erkännandet hemma i Sverige?

– Vet faktiskt inte. Vi har ju så himla många svenskar i den här ligan, det kanske inte är så lätt att hålla kolla på alla. Men ja, Alex har ju haft en gedigen karriär, det har varit roligt att följa honom hela tiden, men visst blir det lite extra speciellt i år. Det är nu han har sin stund. Om någon missat honom förut lär de inte göra det nu, säger Thomas Steen.

ARTIKELN HANDLAR OM