Elvaåringen blev en av slutspelets stjärnor

Blues-stjärnan: Kan inte ens sätta ord på vad jag lärt mig av henne

avPatrik Brenning

För St Louis Blues lagkapten Alex Pietrangelo tog det 29 år innan han fick lyfta Stanley Cup-pokalen.

För Laila Anderson tog det bara elva.

I amerikansk tv beskrivs flickan som inspirerat St Lous Blues som en av slutspelets stjärnor.

Det fanns säkert tusen skäl för spelarna i St Louis Blues att gräva djupt efter sin sista energi i den avlutande och helt avgörande matchen i NHL-säsongen. Men frågan är om inte den elvaåriga tjejen på läktaren personifierade det allra främsta.

Stående ovation från arenan

Laila Anderson har följt sitt älskade lag från läktaren så länge att hon blivit en mer än välbekant figur även bland spelarna. När elvaåringen dök upp på jumbotronen under den tredje matchen av semifinalserien mot San Jose Sharks reste sig hela publiken samt de två lagen i Entreprise Center sig upp och gav henne en stående ovation.

För det är inte helt självklart att Laila Andersson alltid kan vara på plats. Elvaåringen kämpar med den ovanliga sjukdomen HLH som innebär att hon har ett defekt immunsystem. Långtidsöverlevnaden beräknas till omkring 60 procent.

Så sent som i januari genomgick Laila en benmärgstransplantation och elvaåringen trodde aldrig att läkaren skulle ge henne klartecken att åka till Boston för den helt avgörande sjunde matchen i Stanley Cup-finalen. Men efter en specialinbjudan från St Louis Blues gav läkarna tummen upp.

Laila Andersons mamma fångade sin dotter på video när hon fick beskedet och när matchen väl hade spelats fick elvaåringen återigen en av huvudrollerna.

”Har lärt mig mycket om livet”

Laila bjöds ner på isen där hon fick lyfta pokalen tillsammans med laget i hennes hjärta. Backen Colton Parayko berättade också om hur mycket elvaåringens kamp inspirerat laget.

– Hon är en sådan krigare. Jag brukar besöka hennes på sjukhuset och hon är glad. Hon kanske har den värsta dagen på hela veckan på grund av all medicinering men hon är ändå glad varenda gång jag träffar henne. Det visar att det finns så mycket mer i livet än hockey. Hon är otrolig. Jag kan inte ens sätta ord på vad jag lärt mig av henne och vad jag tänker om henne. Hon är verkligen speciell och har lärt mig så mycket om livet, säger Parayko till Sportsnet.

Laila Anderson beskrivs i amerikansk tv nu som en av ”slutspelets stjärnor” men själv vill hon rikta all uppmärksamhet mot laget och idolen Parayko.

– Jag är bara tacksam att han gett mig så mycket stöd. Det här är min chans att ge något tillbaka till honom.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL