Enroth följer oroat läget i Minsk

Publicerad:
Uppdaterad:
Jhonas Enroth under en landslagssamling 2019.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Jhonas Enroth under en landslagssamling 2019.

HOCKEY

ÖREBRO. Jhonas Enroth följer noggrant det oroliga läget i Belarus.

Örebro-målvakten håller kontakten med sina tidigare lagkamrater i Dinamo Minsk.

– De är chockade och oroliga, säger han.

Belarus skakas av upplopp och rapporterade övergrepp efter det påstådda valfusket. Presidenten Aleksandr Lukasjenko ska ha tvingat oppositionens ledare Svetlana Tichanovskaja till landsflykt i Litauen.

Tre Kronor-målvakten Jhonas Enroth, 32, från Stockholm har spelat de tre senaste säsongerna i KHL-klubben Dinamo Minsk.

– Jag har bott i Minsk i tre år så det är en stad som ligger mig närmare om hjärtat, det är klart att jag följer extra mycket vad som händer. Jag har svårt att ha koll på själva politiken egentligen, men det är klart att jag kan förfäras samtidigt som jag inte är förvånad. Aleksandr Lukasjenko har rört upp känslor länge, det är många som har gillat honom när jag varit där men det finns också många motståndare, säger Jhonas Enroth.

Stökigt för Almquist

Dinamo Minsk domineras av inhemska belarusiska spelare, många är kvar sedan Jhonas Enroths tid i klubben och de har blivit nära vänner.

– Jag vill hålla kontakten och höra att det är okej. De är chockade och oroliga, de jag känner tycker samtidigt att det måste hända något och bli förändring i landet. Jag vet inte någon som är drabbad av några oroligheter, de har ett väldigt fint träningsläger fem mil utanför Minsk där de mest håller till nu inför säsongen, säger Jhonas Enroth.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Aleksandr Lukasjenko, Belarus president sedan 1994.

I laget finns svenska välmeriterade toppbacken Adam Almquist, 29, från Jönköping. Han bytte från Admiral Vladivostok som la ner verksamheten på grund av coronaviruset till Dinamo Minsk inför den här säsongen.

Ett annat nyförvärv är tjeckiska målvakten Dominik Furch. Han gick andra vägen jämfört med Jhonas Enroth inför den kommande säsongen, från Örebro till Dinamo Minsk.

Kurri ifrågasätts

KHL startar onsdag den 2 september om knappt tre veckor, dagen efter spelar Dinamo Minsk hemma mot Jokerit från Helsingfors. Kunlun Red Star från peking har på grund av coronaviruset flyttat sina hemmamatcher till en arena utanför Moskva, men Dinamo Minsk och de andra lagen utanför Ryssland ser ut att spela hemmamatcherna i sina arenor.

I finsk media har Jokerits general manager Jari Kurri fått kritik för att han har uttalat sig om att det det inte finns någon oro över att spela i Minsk, samtidigt som de mänskliga rättigheterna ifrågasätts i Belarus.

Lettlands premiärminister Krisjanis Karins har gått ut och sagt att Riga inte kan arrangera ishockey-VM tillsammans med Minsk i maj 2021. Internationella ishockeyförbundet IIHF har sagt att de vill följa utvecklingen de närmaste två veckorna innan de tar något beslut om mästerskapet.

”Ett eller två kliv till”

På torsdagskvällen spelade Jhonas Enroth sin första träningsmatch sedan han kom tillbaka till Örebro, det blev uppmärksammade 10–1 hemma mot Djurgården.

– Det blev relativt lugnt för mig i målet, när det är första matchen i ny omgivning är man nervös trots att det är träningsmatch. 10–1 är bra även om det är försäsong, vi var spelsugna och ville ha en bra värdemätare, säger Jhonas Enroth.

Örebro har många namnkunniga nyförvärv, Jhonas Enroth rankas som en av de bästa förstärkningarna i SHL.

– Det ska vara höga förväntningar på Örebro den här säsongen, vi har det i alla fall på oss själva. Sedan jag var en kort sväng här för ett par år sedan känner jag att klubben har tagit ett eller två kliv till, de var på gång då och nu ser det mycket intressant ut, säger Jhonas Enroth.

Örebros nästa träningsmatch är hemma mot Leksand på tisdag, den 18 augusti.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!