Sportchefen Kent Norberg gav Montén beskedet

Publicerad 2023-10-22

HV71 sparkar Tomas Montén tolv omgångar in i SHL.

För kritiserade sportchefen Kent Norberg var det ett tufft besked att leverera.

– Jag utgår från att min roll också har diskuterats, säger han.

Följ ämnen

Det blev en förändring i HV71 efter 8–0-förlusten hemma mot Malmö i lördags.

Huvudtränaren Tomas Montén, som hade kontrakt till 30 april 2025, får lämna efter bara tolv matcher.

Ringde Montén

Sportchefen Kent Norberg, som anställde honom i våras, gav beskedet under söndagen.

– Det var ett bra samtal. Tomas är en jävligt bra människa. Vi hade hoppats att det här skulle bli en jävligt rolig resa, men tyvärr så tog den slut i dag. Det är styrelsen som tar det yttersta beslutet, men det är klart att jag blev rådfrågad, säger han.

– Jag som närmast chef över Tomas måste också se till att människor som jobbar mår bra och hela den biten. Efter i går var det ju en extremt tuff situation för alla för att fortsätta kunna göra ett bra jobb.

Hur tog han emot beskedet?

– Tomas tog det bra. Vi pratade ganska länge. Med tanke på hur det har sett ut på slutet så... jag ska inte säga att det var någon befrielse för Tomas, det var det absolut inte. Han hade inte tänkt ge upp. Men samtidigt hade han full förståelse för det beslut som är taget.

”Sitter inte säkrast”

Kent Norberg tog över som sportchef i HV71 under våren 2022 efter 18 säsonger i Timrå och ytterligare tre i Frölundas organisation.

Sportchefen har dock inte fått den effekt han velat på lagbygget och är i frågasatt av egna supportarna.

Är du orolig över ditt egna jobb?

– Jag utgår från att min roll också har diskuterats. Det är väl en självklarhet när det har sett ut som det har gjort. Det är styrelsen som tar beslutet om jag ska entledigas eller inte. Så länge jag inte hör någonting därifrån så kommer jag att köra vidare och kriga på. Jag har aldrig gett upp och kommer inte göra det nu heller, hur jävla mörkt det än varit vissa gånger. Jag kan ju vända på det och säga att jag inte är den sportchef som sitter säkrast i hockey-Sverige i alla fall, säger han.

Klubbdirektör Johan Lindbom kliver ner som huvudtränare. Var du med i den processen kring vem som skulle hoppa in i båset?

– Jag och Johan satt och pratade lite i går, redan efter matchen, om saker och ting. Det är klart att jag varit med där. Han var med i fjol och vi jobbar bra ihop. Jag gillar att Johan kommer ner. Det är det namn när vi tittat runt som är det bästa alternativet.

”Mer energi”

Hur många alternativ fanns det?

– Det fanns egentligen inget. Men sedan har det gått ganska fort också. Vi hade ju hoppats på att vinna i går. Men så är elitidrott och matchen i går gör att det blir en för stor uppförsbacke att fortsätta som det var.

Ni börjar om från ny kula nu?

– Man måste komma ihåg att elitidrott är ganska tufft emellanåt, även om vi vet vad vi gett oss in i. Du måste ibland vara gjord av stål för att hålla på med det här och det är klart att nu kommer Johan ner och jag tror att Johan har mer energi än vad Tomas hade haft om han kommit ner i morgon. Det är där vi måste börja och sedan måste vi få spelarna att tro på det igen.

Tomas Montén.

Följ ämnen i artikeln