Boston bröt Minnesotas långa svit

Publicerad 2023-03-18

ST PAUL. De blågula NHL-stjärnorna lyser i de gamla svenskbygderna.

Visserligen bröts Minnesota Wilds fjorton matcher långa poängsvit under lördagens matiné mot suveräna serieledarna Boston, men Marcus Johansson och Oskar Sundqvist pangade bägge in mål och var överlag förträffliga.

– Det har varit lätt att komma in här, det är bara kul att få ingå i ett lag som spelar så bra hockey, säger ”Mojo” när Sportbladet träffar honom i Excel Energy Center.

Stämningen i Wilds omklädningsrum är lite stukad efter lördagseftermiddagens batalj, för innan 5-2-förlusten mot omöjliga Bruins hade de faktiskt tagit poäng i fjorton matcher på raken och att se en sådan svit klippas av svider.

Men de mörka molnen kommer gissningsvis skingras rätt snabbt. Dels får de gröna hjältarna från St. Paul chans till snabb replik i en ny matiné mot Washington under söndagen, dels stod de ändå upp duktigt mot de redan slutspelsklara björnarna.

– Det känns förstås lite surt, men Bruins är väldigt bra och får man två mål bortdömda för offside mot dem blir det lite motigt, säger Marcus Johansson när vi träffar honom under läktarvalven.

Han var en av isens mest framstående och stod för såväl mål som assist – och hade faktiskt bokförts för ytterligare två assist om det inte varit för de där videogranskningarna.

”Vår kedja hittade varandra bra”

– Vi hade lite oflyt där, framförallt den andra offsiden var väldigt knapp. Men det är inget man kan göra något åt, de kollar ju och sedan är det som det är, fortsätter den 32-årige skåningen.

– Och ja, det kändes rätt bra för egen del. Vår kedja (med Joel Eriksson Ek och Matt Boldy) hittade varandra bra och skapade mycket matchen igenom.

Även Oskar Sundqvist – som i likhet med Johansson, John Klingberg och den ännu skadade Gustav Nyquist trejdades till Minnesota i början av månaden – stod för en solid insats och dunkade in ett powerplay-mål från nära håll i tredje perioden.

– Mm, Frederick Gaudreau slog en stenhård passning, jag behövde bara sätta dit klubban. Fast det var väl på tiden att jag gjorde ett mål i powerplay, säger resen från Boden.

Marcus ”Mojo” Johansson.

”Sunken” trivs utmärkt i sin nya klubb, säger han, och på samma sätt uttrycker sig ”Mojo”.

– Jag har ju varit här förr och nästan alla som var här då är kvar, så det har varit lätt för mig att komma in i laget igen, förklarar han.

”Ska bli kul att möta dem”

– Men jag tror det känns lika för alla, det är bara kul att få ingå i ett lag som spelar så bra hockey.

Nu får han och övriga Minnesota-vildar några timmar på sig att ladda om – sedan väntar som sagt ny holmgång mot Marcus gamla kompisar i Capitals. 

– Det ska bli kul att möta dem och det kan nog bli en bra match. De behöver poäng och vi vill gärna börja bygga på en ny segersvit snabbt.

Hampus Lindholm hade en assist i lördagsmatinén och Linus Ullmark vann den svenska målvaktskampen mot Filip Gustavsson. Den sistnämnde stoppade visserligen 33 skott – och var väldigt bra – mot Ullmarks 29, men det är ju i första hand segrarna som räknas.