Därför kommer lag i en svacka

Publicerad:
Uppdaterad:

Det börjar med att en spelare viker ned sig

Det är något som varje spelare och varje tränare i varje lag gör allt för att undvika.

Det är fansens värsta mardröm.

Vi pratar om en klassisk sportklyscha - om en svacka.

- Det börjar med att en spelare viker ned sig, sen en till, sen ytterligare en. Plötsligt har du ett helt lag som inte presterar - och då har du problem, säger idrottspsykologen Johan Plate.

KOLLEKTIV KRIS Det är inte bara individuella idrottsmän som kan tappa formen - ett helt lag kan vara under isen. Dåligt självförtroende i truppen kan till exempel leda till att spelarna "gömmer" sig på plan.
Foto: LASSE ALLARD
KOLLEKTIV KRIS Det är inte bara individuella idrottsmän som kan tappa formen - ett helt lag kan vara under isen. Dåligt självförtroende i truppen kan till exempel leda till att spelarna "gömmer" sig på plan.

Det är gråstenstrista november, så långt från mars och slutspelsfrossa det går att komma, mycket har spelats, men lika mycket är kvar - och det är farligt att börja förlora.

Se på Djurgården.

Ett lag i en svacka.

- Tre torsk i rad. Det är inte likt Djurgården och något vi är mycket missnöjda med, säger NHL-meriterade forwarden Nisse Ekman, som gått skadad men som i kväll är tillbaka på scen i en serie som engagerar ett hockeytokigt land.

Förlust på förlust skapar osäkerhet, negativa tankar, ökat yttre tryck, tabellras.

"När vi var inne i vår svit flöt det bara på"

Plötsligt kan det vara ditt lag som drabbas.

- Det är just svackor man gör allt för att undvika. Ändå är det jäkligt svårt att säga vad det beror på. Som tränare börjar man fundera direkt, varför förlorar vi, varför spelar vi inte bra? När vi var inne i vår svit och vann tolv raka matcher så behövde man inte tänka, allt flöt bara på, säger Färjestads-tränaren Bengt-Åke Gustafsson - som hittills haft en behaglig resa i toppen, men som med sin erfarenhet vet hur små marginalerna är i en lagsport.

- En svacka kan ju både vara fysisk och mental. Eller både och. Som tränare försöker man känna av läget i truppen och ofta kan man se om någon spelare verkar lite nere, trött, eller utan rätt inställning. Då får man försöka stötta och hjälpa spelaren. Det farliga i en lagsport är ju att sånt här kan smitta, att en spelare kan dra med sig andra och få en hel grupp ur balans.

I Färjestad arbetar man medvetet för att motverka svackor.

- Ansvaret ligger på hela gruppen. De ska jaga och pusha varandra på träningarna, säga till om någon maskar eller inte tar i. Per Elofsson har ju bara sig själv att skylla på om han misslyckas. I ett lag är det lättare att gömma sig i mängden och tro att ens insats inte märks.

Idrottspsykologen Johan Plate listar flera orsaker som kan bidra till en svacka.

Fysisk status.

Dåligt självförtroende.

Sociala faktorer.

För elitseriespelarna är hockeyn ett jobb där din prestation beror på hur då mår.

- Vi försöker få spelarna att parkera alla problem utanför ishallen när det är dags för träning eller match, men va fan - har du förlorat 20 000 spänn på aktier precis innan, eller bråkat med tanten är det klart att det påverkar dig, säger Bengt-Åke Gustafsson.

"Alla måste våga titta sig i spegeln"

Malmös Per Bäckman pratar om att få alla spelare att våga titta sig i spegeln.

- Nackdelen med lagidrott är att det finns så många om och men och kanske. Spelare säger att "Om han inte hade gjort så kunde jag...". Är du dålig måste du erkänna det och inte skylla i från dig.

Svackor går att komma ur.

- Det finns ett grundläggande råd till alla inblandade: Gör något! Sitt inte still, då händer inget, säger Johan Plate.

Psykologen förklarar varför formen skiftar

En förlust, som blir en till, som blir ytterligare en, som blir - en svacka.

Varför?

Buss till hemmamatch behöver inte vara fel

Anders Burström

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN