Hyllar avlidne vännen: ”Fantastisk människa”

Minns tiden i Helsingborg: ”Sköt fruktansvärt hårt”

avSimon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Tränaren Darcy Haugan var en av de 15 som omkom i en fruktansvärd olycka när juniorlaget Humboldt Broncoss buss kraschade med en lastbil.

Nu hyllas han av tidigare lagkamraterna i Helsingborgs HC.

– Han var en fantastisk medmänniska, säger vännen Jani Taivaloja till Sportbladet.

Hockeyvärlden är i sorg efter den hemska olyckan i Kanada tidigare i helgen.

Humboldt Broncos juniorlag var på väg till säsongens viktigaste match när lagets buss kraschade våldsamt med en lastbil. 15 personer omkom och de drabbade sörjs nu över hela världen.

– Ett helt land är i chock och sörjer. Vår nationella hockeyfamilj är nära varandra, med rötter i nästan samtliga städer – stora som små – runt om i Kanada. Humboldt är inget undantag och i dag står hela landet och hela hockey­gemenskapen vid er sida, sa Kanadas premiärminister Justin Trudeau när han nåddes av den fruktansvärda nyheten.

1 av 6 | Foto: SOCIAL MEDIA
Tränaren Darcy Haugan omkom i busskraschen.

”Besökte honom i Kanada”

Bland de omkomna finns lagkaptenen Logan Schatz, 20, och tränaren Darcy Haugan, 42.

Den sistnämnde har ett förflutet i Helsingborgs HC. Haugan spelade i klubben under en säsong i början av 2000-talet och hann göra sig känd som en fruktad målskytt och lagspelare.

Nu hyllas han av sina tidigare lagkamrater.

– Han var en fantastisk medmänniska. En riktig lagkompis som ville finnas till för folk, säger Jani Taivaloja, 41, till Sportbladet.

Han lärde känna kanadensaren under säsongen i Helsingborg. Klubben kvalade då till division 1 och duon kom varandra nära.

– Ja, vi blev goda vänner. Jag besökte honom i Kanada, senast under OS i Vancouver, och vi har haft kontakt. Vi har hörts ett par gånger om året. Det känns tungt, det är en vän som har gått bort, säger Taivaloja.

”Slog hårt”

Precis som Haugan gjorde Taivaloja bara en säsong i klubben.

– Darcy kom via en sportagentur i Nordamerika, som hjälper unga talanger ut i världen för att utbildas och bredda vyerna, säger Taivaloja.

Han nåddes av den hemska nyheten om sin väns bortgång via Facebook.

– Vi har en del gemensamma vänner. Jag såg att de skrev och började söka på internet. Det slog hårt. Det är en tragedi, man har spolat bandet ett par gånger nu...

Haugan lämnar hustrun Christina och sönerna Carson och Jackson efter sig.

Jani Taivaloja är bekant med familjen.

– Jag har träffat frun och vet att barnen har hockey som passion, precis som sin far. Man lider oerhört med familjen, tankarna går till dem, säger han.

Sportbladet har även varit i kontakt med dåvarande tränaren i Helsingborg, Kjell Bergsten, 62, samt lagkamraten Jonas Andersson, 43. Båda har, precis som Jani Taivaloja, ett extra starkt minne från Haugans tid i klubben:

När kanadensaren gjorde fyra mål i en 7–7-match hemma mot storsatsande Växjö.

”Kommer väl alla ihåg”

Foto: Privat
Kjell Bergsten

– Den kommer väl alla ihåg? Han hade lite problem med ryggen och jag kommer ihåg att han kom fram till mig i båset och sa att ”nu kan jag inte spela mer”. Han satt och vilade en stund och sen körde han på igen, och gjorde de där målen, från halva plan. Han sköt fruktansvärt hårt, säger Kjell Bergsten.

Han kände inte till att Haugan hade omkommit.

– Man blir chockad. Usch. Det är unga killar och man lär sig uppskatta dem. Det var inte alls roligt att höra, säger 62-åringen.

– Det var en bra kille.

Även Jani Taivaloja och Jonas Andersson minns tillbaka på sin förre lagkamrat med värme.

– Han gjorde stort avtryck. Han var väldigt stor och stark, och en pålitlig målskytt. Och han var fantastiskt trevlig utanför isen, säger Jonas Andersson.

– Hans mentalitet var imponerande, fortsätter han.

Jani Taivaloja:

– Matchen mot Växjö finns på film. Jag ska skicka den till hans grabbar i Kanada så att de får se vilken spelare han var.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM