Förbundet: Vill förlänga avtalet med Grönborg

avTomas Ros

Foto: TT

KÖPENHAMN. Ishockeyförbundet vill förlänga avtalet som förbundskapten med Rikard Grönborg.

Det bekräftar generalsekreterare Tommy Boustedt.

– Vi har pratat kontinuerligt med Rikard under hela våren och vårt mål är att få till stånd ett nytt och längre avtal med honom, säger Boustedt.

Förhållandet mellan Svenska Ishockeyförbundet och Rikard Grönborg startade redan för 12 år sedan. Då kom han in som scout för Juniorlandslaget och sedan dess har han varit spion/scout för Tre Kronor, coach för U18, J20 och nu förbundskapten för Tre Kronor.

Han gör sitt nionde VM med Tre Kronor på olika positioner och på cv:t finns två VM-guld och ett OS-silver.

Tre Kronor har han haft ansvar för sedan hösten 2016 med World Cup som premiärturnering. 

– Vi är väldigt nöjda med Rikards arbete. Han är en bra ambassadör för svensk ishockey. Vi har pratat med honom hela våren om framtiden eftersom kontraktet som förbundskapten går ut om ett år. Vi pratar inte nytt avtal under VM. Vi får återuppta den diskussionen efter mästerskapet, säger Boustedt.

Hur långt avtal vill ni skriva med honom?

– Gärna ett som sträcker sig över flera år. Vi vill jobba vidare med Rikard.

Förbundskapten Grönborg kommenterar förhandlingarna:

– Det känns bra att förbundsledningen tycker att jag gör ett bra jobb och det är såklart smickrande att dom vill förlänga. Vi har sagt att vi ska prata vidare efter VM eftersom jag, och alla andra i landslagsledningen, har fullt fokus på pågående VM.

”Vi ska flytta tillbaka”

Kan han bo i Nordamerika och vara förbundskapten för Tre Kronor?

– Vi får se vilka lösningar som är möjliga. Men att vara förbundskapten innehåller många delar. Det är inte bara att ta ut ett lag till VM. Förbundskaptenen ska vara en ambassadör för svensk ishockey, vara delaktig som instruktör på camper och vara en talesperson utåt. Då kan det vara svårt att bo på en annan kontinent, säger Tommy Boustedt.

Anledningen till frågan är att Grönborg, och hans lilla familj, har visat intresse för att en dag återvända till USA. Det är Rikards fru Dawnies hemland och han har själv bott där i 20 år. 

– Vi ska flytta tillbaka, absolut. När vi flyttade till Sverige drog jag på som fasen för frugan och sa ”tio år”. Nu har vi inne på åttonde året. Dealen vi har är att vi ska flytta tillbaka till USA, sa Grönborg i en intervju med Sportbladet i januari i frågan.

ARTIKELN HANDLAR OM