Örebro vände allt i sista perioden

HOCKEY

VÄXJÖ. Comeback efter lång skadefrånvaro och slutspelsdebut.

Du fullbordade Daniel Viksten Örebros sanslösa vändning mot Växjö genom att avgöra i sista minuten.

– Den satt där den skulle, säger matchvinnaren.

Örebro var i rejäl brygga efter två perioder mot Växjö då hemmalaget seglat iväg till en 2-0-ledning och hade bud på mer.

Men Örebro svarade för en heroisk vändning, sköt tre mål i sista perioden och vann med 3-2.

Avgörandet kom med bara 49 sekunder kvar.

Matchvinnare? Comebackande Daniel Viksten som inte lirat match på en och en halv månad och som dessutom gjorde slutspelsdebut.

– Jag fick en bra träff och det var skönt att den gick in, säger Viksten som alltså varit borta länge.

”En evig väntan”

– Det kändes bra för mig trots att jag inte spelat på ett tag. Att sitta vid sidan om i någon match är väl okej, men när det blir sex, sju matcher är det segt. Man vill bara tillbaka. Det har varit en evig väntan. Jag kunde ha spelat förra veckan egentligen men då valde vi att stå över och med facit i hand var det ju rätt. Jag var pigg nu.

Örebro har nu vunnit fem av sex matcher mot Växjö i år och Viksten har gjort det matchvinnande målet i tre av matcherna.

Första slutspelsmötet var dessutom en kopia av första mötet i Växjö för säsongen, då Örebro vände 0-2 till 3-2 i sista perioden och där Viksten avgjorde.

– Ja, precis. Jag tror till och med att jag satte avgörandet i samma kryss. Det fungerar bra här nere, säger Viksten.

– Vi visste att vänt här tidigare och sådant ger självförtroende. Vi hade en bra känsla inför sista perioden trots att vi inte spelat bra. När vi fick in första målet så hände något i vår grupp och jag tycker att de vek ner sig.

”Växjö är favoriter”

Har ni ett mentalt övertag på Växjö?

– Nej, det tycker jag inte. Växjö är väl favoriter i den här serien så vi känner att vi kan spela avslappnat och det passar oss att vara underdogs.

Annars var Örebro alltså under press i andra perioden och det doftade 3-0 innan coachen Kenta Johansson tog en timeout som lättade på hemmatrycket.

– I andra perioden tog Växjö över och efter 2-0 var jag tvungen att rädda perioden med en timeout och vi lyckades hålla ut. Vi visste att vi vänt matcher här innan och det hade vi med oss inför sista. Vi visste att om vi fick in en puck så kunde de börja darra och det var precis det som hände, säger Kenta Johansson.

– Vi gjorde en fantastisk sistaperiod där vi släppte loss och tryckte på. Vi var nere i brygga men visade moral. Det var kul för Daniel att avgöra också, han har jobbat länge och hårt för att komma tillbaka. 

ARTIKELN HANDLAR OM