Från festprisse i Las Vegas till NHL-succé

avJonathan Ekeliw

HOCKEY

Darlings osannolika väg till Chicago Blackhawks

Foto: TT

Han hoppade av universitetet och började festa i Las Vegas i stället.

Fyra år (och tolv hockeyklubbar) senare ser livet annorlunda ut för målvakten Scott Darling, 25.

Nu har amerikanen vunnit dubbla matcher åt Chicago Blackhawks – och är sannsagan som blivit veckans snackis i NHL.

Definitionen av en ”late bloomer”, personifieringen av den ”amerikanska drömmen”.

Scott Darling har uppmärksammats stort och fått många epitet efter succédebuten för Chicago Blackhawks tidigare i veckan, vitt skilda mot de som användes för att beskriva honom för bara några år sedan.

Då var han en dumpad festprisse i Las Vegas – nu har målvaktssensationen dubbla segrar i NHL på meritlistan.

– Det känns fortfarande inte verkligt, det har inte sjunkit in ännu. Jag kommer aldrig att glömma den här dagen, sa Darling efter sin NHL-debut, 2–1-seger hemma mot Ottawa Senators, i söndags.

”Jag var vild”

Den Chicago-födde 25-åringen draftades av Arizona Coyotes (dåvarande Phoenix Coyotes) i sjätterundan 2007, och fick året därpå en plats i University of Maines hockeylag.

Men i stället för att fullfölja den fyraåriga utbildningen lämnade han redan efter två säsonger – med stämpeln som stökig och oseriös.

– Jag var ganska vild i mina tonår och runt 20-årsåldern. Det var väl därför som jag lämnade Maine så tidigt, redan efter min andra säsong. Sedan skickade Phoenix mig till deras farmarlag i ECHL, som då var i Las Vegas. En plats som inte direkt var den bästa att befinna sig på för en festglad kille som mig, sa Darling i en lång intervju med AdmiralsRoundtable.com i februari.

– Jag gillade att hänga i baren, festa och göra allt det där som en normal 21-åring älskar. Men det var inte bra för min hockeykarriär. Jag hamnade i problem ett antal gånger. När du blir betraktad som ett ”wild card”, då vill ingen betala lön för dig som hockeyspelare. Du är ett orosmoment. Det där slöade definitivt ner starten av min karriär...

Fick börja om

Darling ratades av Coyotes organisation och fick börja om från början, utan några garantier.

Han skrev på för Louisiana IceGators i SPHL, Southern Professional Hockey League, den i princip lägsta graden av proffshockey i Nordamerika.

Där gick det till en början inte heller speciellt bra – men Darling, som bestämt sig för att ge karriären en andra chans, hade åtminstone lärt sig av misstagen och lagt om sin livstil; från stökig och oseriös till noggrann och ambitiös.

Successivt arbetade han sig upp i hierarkin, fick en ny chans i ECHL och till slut även AHL, NHL:s farmarllga.

Förra säsongen gjorde amerikanen 26 framträdanden för AHL-klubben Milwaukee Admirals, hade en räddningsprocent på dryga 93 och släppte bara in två mål per match i snitt. Respektabla siffror som till och med väckte NHL-scouternas intresse.

I somras hörde bland annat Chicago Blackhawks av sig – och när de lade fram ett kontraktsförslag var det inget att tveka på.

”Var inget snack”

– Så fort de erbjöd mig kontraktet var det inget snack. Det fanns inte en chans att jag skulle skriva på för någon annan klubb än Blackhawks, kommenterade Darling, supporter till laget sedan barnsben, lyriskt till WGN Radio.

När Darling debuterade för ”Hawks”, efter att ha blivit uppkallad från AHL-laget Rockford IceHogs, var det hans 13:e (!) klubbadress sedan 2010.

Vägen till NHL har minst sagt varit lång och krokig – men den ledde alltså hem till Chicago igen. Darling fick chansen från start i tre raka matcher den gångna veckan, vann två av dem och hyllades stort för sina insatser.

Nu har den ordinarie förstekeepern Corey Crawford återkommit efter skada – och precis när den här texten egentligen var färdigskriven beslutade sig Chicago, komiskt nog, för att skicka tillbaka sin nya målvaktsprofil till AHL.

Men Scott Darling är inte den som ger upp i första taget, han missar inte att ta tillvara på en andra chans.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL