Sedin vinner poängligan i NHL - historia skriven

”Nu kan inte Henke säga att han är bäst längre”

NEW YORK. Daniel Sedin har skrivit historia.

Ett år efter att hans tvillingbror Henrik vann NHL:s poängliga upprepar han bedriften med sammanlagt 41 mål och 63 assist.

– Ja, nu kan inte ”Henke” säga att han är bäst längre. Det är det viktigaste med det här. Nejdå, jag är verkligen glad, säger skyttekungen till Sportbladet.

Två bröder har vunnit NHL:s poängliga tidigare.

Men aldrig åren efter varandra – och i sanning inte som tvillingar.

Så brödernas Sedins Art Ross-dubbel är verkligen helt historisk.

Henrik vann ifjol , med 112 poäng (29 mål, 83 assist) – och efter Vancouvers avslutande grundseriematch mot Calgary i natt står det klart att Daniel med 104 poäng (41 mål, 63 assist) vinner i år.

– Jag var lite nervös idag, måste jag erkänna. När man nu varit så nära hade det känts trist att förlora ledningen i sista omgången och Corey Perry har ju varit väldigt het på slutet. Men det gick vägen och det känns verkligen roligt, säger han när vi når honom på telefon efter slutsignalen i Pengrowth Saddledome.

Nya poäng i natt

De två sista assisten kom just  i nattens övertidsseger (3-2) – bland annat under en fenomenal klapp-klapp-uppvisning med Henrik och Ryan Kesler.

Perry, tvåan i poängligan, jagade samtidigt tappert under Anaheims grundseriefinal mot Los Angeles men lyckades inte producera mer än en poäng och det räckte inte ens till andraplatsen. Den tog istället Martin. St. Louis hand om efter ett mål och två assist i Tampas segermatch mot Carolina.

– Det roligaste är förstås att ”Henke” inte längre kan säga att han är bäst, skrockar Daniel.

– Nejdå, jag är verkligen glad över det här. När han vann ifjol insåg jag att det skulle finnas en chans om jag tränade riktigt bra under sommaren och nu har jag fått ett kvitto på att jag varit bra under lång tid. Det är ju det svåra, man vinner inte poängligan om man har några svackor. Man måste vara bra hela tiden.

Tredje svensk att vinna

Daniel är den tredje svensk – och ångermanlänning... – som vunnit Art Ross,  efter Henrik och Peter Forsberg.

– Ja, det är ju fantasiskt att tre stycken från samma lilla ort i Sverige vunnit poängligan här borta. Det är en stor ära att vara en i den lilla skaran, konstaterar ”Danne¡”.

– Samtidigt ska man ju komma ihåg att man behöver lite flyt också. Om Sidney Crosby inte varit skadad så länge hade förmodligen vunnit överlägset.

Apropå den där lilla orten Daniel nämner finns det ett hockeylag i den och det hockeylaget såg för några dagar till att det här blev en riktigt gyllene vecka för bröderna Sedin.

– Ja, herregud. Jag var mycket nervösare när Modo spelade den där matchen mot Södertälje än jag var över mitt eget spel idag. Det var fantastiskt roligt att de kunde vinna. Nu är killarna hjältar hemma i stan igen, jublar han.

Kan ta fler priser

Nu är frågan bara om ”Danne” i likhet med Henrik ifjol kan vinna Hart Trophy som ligans mest värdefulle spelare också.

– Som sa redan när ”Henke” vann Hart ifjol  finns det tio-femton killar att välja på till det priset, så det vet man aldrig, säger skyttekungen.

Svar ges vid NHL Awards i Las Vegas strax före midsommar.

Dessförinnan finns det dock ett annat, betydligt viktigare pris Daniel Sedin vill lägga vantarna på:

Stanley Cup-bucklan.

– Ja, om vi inte lyckas i slutspelet betyder det här ingenting. Men vi har en bra känsla i laget nu. Det ska bli riktigt kul att spela playoff, klargör han.

Seriesegrande inleder sin första runda mot antigen Chicago eller Dallas kommande vecka.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN