Märkta av finalspelet: ”Luongo fick en törn”

HOCKEY

Veckans NHL med Calle Johansson: Tung baksmälla över Boston och Vancouver

Firade finalister i våras.

Nu hänger baksmällan tung över Boston och Vancouver.

Allt medan tre vise män lyfter årets sensationslag.

Det finns en baksida med att gå bra i slutspel. Då är det alltid några killar som överpresterar. Vancouver hade spelare som gjorde fruktansvärt mycket poäng men som ännu inte producerat. Laget har inte rosat marknaden ännu. Och jag tror Roberto Luongo fått sig en törn. Det stod mycket skit om målvakten och han blev utklassad i finalen av Bostons Tim Thomas.

Luongo ä-r mr Vancouver. Men om han inte skärper till sig kan nog klubben tänka sig att byta bort honom, och på så sätt frigöra mycket pengar.

Boston var bra

Bröderna Sedin fick också en del påskrivet under och efter finalen. Men de gör det de ska, och lite till. Och de var ju inte dåliga, utan det var Boston som var jävligt bra.

Boston var inte finaltippat och spelade inte som mästare under säsongen, men allt klaffade i slutspelet och framför allt finalen där de var outstanding. Och de som vinner vill tjäna mer, för då vet de hur viktiga de är för laget. Men de har ändå lyckats behålla stommen.

Boston är trögstartat men absolut ett slutspelslag.

Men det finns mer oroväckande tendenser. NY Rangers får be till gud att Henrik Lundqvist inte blir skadad för då är det godnatt. Och Montreals start har varit skrämmande dålig...

 

Om dessa lag har underpresterat finns det tre lag som gjort det långt över förväntan – Toronto, Colorado och Dallas.

Och gemensamt för dessa tre lags framgångar är att det finns en stark man bakom.

Underbart att se Toronto

Det är underbart att Toronto kliver fram, men inte så konstigt. För det var bara en tidsfråga innan General manager Brian Burke vände den där skutan.

Colorados starke man är tränaren Joe Sacco, som jag känner väl. Han är intelligent människa som får spelarna att jobba för honom. Han behöver inte skrika och svära, utan har ett budskap. En annan viktig egenskap är ärlighet. Det lyser igenom om du är fejk.

För mig var det viktigt för en coach som varit där själv. Skulle han be mig gå in och slåss, då måste jag veta att han hade gjort det också. Då får du respekt.

Dallas GM heter Joe Nieuwendyk som jag spelade med i Toronto, och det var en suverän kille och ledare på isen, som både kunde göra tre mål och täcka skott med tänderna. Man känner sig lugn och trygg när han är med.

Capitals går bäst

Bäst av alla lag hittills är Washington som bara ångar på. Men jag vill inte dra för stora växlar. De har fortfarande lite att bevisa. Det här laget har en tendens att bli lite högfärdiga när det går bra. Lite ödmjukhet skulle inte skada.

Avslutningsvis kan jag bara konstatera att återväxten i svensk hockey är underbar, förutom mina tre stjärnor vimlar det av talang. Och även om Ottawa skickade hem Mika Zibanejad kommer han också bli dominant i den här ligan på sikt. Det ser bra ut för svensk hockey.

HELGENS MATCHER PÅ VIASAT HOCKEY:

01.05, Viasat Sport: Carolina–Chicago. 01.35, Viasat Hockey: Detroit–San Jose Lördag: 21.05, Viasat Hockey: NY Rangers–Ottawa. 01.05, Viasat Hockey: Toronto–Pittsburgh. 01.05, Viasat Xtra: Montreal–Boston. 02.05, Viasat Sport: Minnesota–Detroit. 03.05, Viasat Hockey: Vancouver–Minnesota. Söndag: 00.35, Viasat Sport: Ottawa–Toronto. 01.05, Viasat Hockey: Edmonton–St Louis.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL