Klart: Winnipeg åter en NHL-stad

avJonathan Ekeliw, Daniel Grefve

”Det känns helt fantastiskt”

Foto: AP
Winnipegs invånare ser fram emot att få ett NHL-lag igen.

Det har varit snack om det ett tag.

Nu är det klart:

Winnipeg får åter ett NHL-lag.

– Helt fantastiskt, säger Winnipeg-legendaren Thomas Steen.

Foto: CP WPGS
Thomas Steen var populär i Winnipeg.

Atlanta Thrashers flyttar till Winnipeg.

Det meddelade företaget True North Sports and Entertainment på en presskonferens i kväll. Företaget har köpt klubben för 170 miljoner dollar, motsvarande över en miljard kronor.

”Helt fantastiskt”

Det innebär att Winnipeg, 15 år efter att Jets flyttade till Phoenix och blev Coyotes, åter blir en NHL-stad.

Under Winnipegs år med Jets blev svenske Thomas Steen, som spelade i laget 14 säsonger, en stor profil där.

– Det känns helt fantastiskt, såklart. Det här har man ju längtat efter ända sedan vi blev av med Jets 1996. Intresset är enormt i den här stad och det ska bli jättekul att få se NHL-hockey här igen, säger Steen, som bor i Winnipeg, till Sportbladet.

– Det är fullt på parkeringsplatsen vid arenan redan nu. Bara det vittnar ju om att det är någonting stort på gång här i Winnipeg.

Steen, som känner flera personer i ägargruppen, har varit med och kampanjat för att Winnipeg ska få NHL-laget.

”Genuint hockeyintresse”

Han vet vad som väntar spelarna som flyttar från Atlanta till Winnipeg.

– Det kommer att bli en jätteskillnad för de spelarna. Klimatet är ju helt annorlunda, till exempel. På vintrarna kan det vara 20–30 minusgrader, så de får byta ut Ferrarin mot fyrhjulsdrift (skratt). Men även hockeymässigt går det knappt att jämföra de här städerna. Hela regionen engagerar sig i hockeyn och på matcherna är det ett öronbedövande ljud. Det var ju Winnipeg som var först med ”White Out”-trenden, som nu har spritt sig över hela Nordamerika. I Atlanta hade de svårt att locka publik och det fanns liksom inget genuint hockeyintresse. Här är det raka motsatsen, säger Steen, vars tröja kommer hänga i Winnipegs hemmaarena.

Vad tror du om Winnipegs chanser i framtiden – kommer den här organisationen att klara sig bättre än den förra?

– Ja, jag känner ägarna och det är riktigt bra killar. Jag förstår att NHL hade svårt att säga nej när de la sig i. Men det är klart att Winnipeg var och nu blir ligans minsta marknad. Däremot är hockeyintresset som sagt enormt här och vi kommer inte att ha problem att locka publik. Och med de nya reglerna som inte fanns för 15 år sedan – jag tänker framför allt på lönetaket – så finns det definitivt förutsättningar för oss att kunna vara med och utmana på ett helt annat sätt. Så för att svara på frågan: Jag tror att vi har goda chanser.

– Atlanta har ett ungt och spännande lag. Flera spelare är redo att ta nästa kliv, så det känns riktigt intressant det här. Jag tror att vi kan bli farliga redan nästa säsong.

Flera svenskar i laget

Både Johnny Oduya och Tobias Enström spelade i Atlanta den gångna säsongen och har kontrakt som sträcker sig över nästa säsong också. De får därmed flytta.

Dessutom har Fredrik Pettersson och Carl Klingberg kontrakt med Atlanta.

Att Winnipeg får ett NHL-lag innebär även med största sannolikhet att Vancouvers farmarlag Manitoba Moose, som har spelat i Winnipeg, flyttar. Det har tidigare ryktats om att laget, där Eddie Läck spelade den här säsongen, ska flytta till St John's.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL