Klubbikonen: ”Förutsättningarna för SHL finns”

avMattias Karlsson

HOCKEY

Elfte Leksand-tröjan är i taket.

Nummer 16 har tagit plats bland de övriga legendarerna.

– Det var kärlek vid första ögonkastet är jag kom hit som 17-åring, säger Niklas Eriksson.

Från 1984 till 2005 spelade Niklas Eriksson i Leksands vita och blå tröja.

Med undantaget från en mindre lyckad säsong i IFK Helsingfors mitt i.

Totalt nådde den lilla hårt jobbande forwarden och returspecialisten upp i klubbrekordet 721 A-lagsmatcher.

Huset finns kvar i Dalarna, men han och frun hyr nu boende i Örebro.

– Det här är en väldigt speciell situation för mig och otroligt hedrande. Det känns väldigt stort och känslosamt, säger Niklas Eriksson, 49.

– Det har varit väldigt mycket kring det här den senaste tiden. Många har hört av sig och det har skrivits mycket, jag känner mig rörd och tacksam.

Fru och dotter på plats

Bland släkt, vänner och tidigare lagkamrater märktes fru och dotter, sonen Kalle Eriksson är däremot upptagen av karriären i USA.

– De gamla spelare och ledare som är här är de som har gjort det möjligt för mig att nå dit jag gjorde. Det är väldigt stora namn som jag har spelat med i Leksands dress, säger Niklas.

Vilka främsta minnen har du från tiden i Leksand?

– Visst finns det matcher och händelser som sticker ut. Men det är ändå tre säsonger och situationer som jag helst skulle vilja framhålla.

– Det är först och främst säsongen 1989 när jag slog igenom och vi tog oss till SM-finalen mot Djurgården (förlust med 3–1 i matcher). Vi hade Christer Abris som tränare och unga spelskickliga spelare som Robert Burakovsky, Ivan Hansen, Jonas Bergqvist, Heinz Ehlers, Jarmo Mäkitalo och Tomas Forslund.

– Andra säsongen som är väldigt speciell var 1994. Vi vann grundserien (förlust med 4–2 i matcher mot Modo i SM-kvartsfinalen) och sedan naturligtvis OS-guldet i landslagsdressen som är svårt att inte tänka på, Leksand var ändå en stor bidragande orsak till att jag fick vara med där.

– Tredje säsongen som har etsat sig fast är 2002 när vi hade åkt ur för första gången och gick upp igen. Framförallt matcherna mot AIK är oförglömliga när vi vann med 2–0 i ett fullsatt Globen som var helt blå och vit och när vi blev klara efter 6–0 hemma inför fullsatt i gamla isstadion.

”Speciell klubb”

Vad säger du om Leksands nuvarande situation?

– De kämpar med näbbar och klor för att hitta stabilitet. Det har varit för stor omsättning, jag hoppas att de nya ledarna kan bygga upp steg för steg och få den viktiga kontinuiteten.

– Det är en väldigt speciell klubb där det finns mycket känslor och många åsikter som inte har gett den arbetsro som behövs. Förutsättningarna för att vara en SHL-klubb finns trots att det är en liten ort tack vare de fantastiska supportrarna, sponsorer som ställer upp i både med- och motgång och en häftig arena som är en av de bästa i landet.

När kommer du tillbaka till Leksand?

– Det går inte att tänka i sådana banor. Om det blir så finns är det menat så och finns en mening med det.

Diskuterar nästa säsong

Hur ser din framtid ut i Örebro?

– Just nu har vi en tuff uppgift i SHL. Klubben har sagt att de vill ha kvar mig nästa säsong, de tittar över vem som ska ha vilken roll och det är inte klart var de har tänkt mig.

Niklas Eriksson kom till Leksand från födelseorden och moderklubben Västervik.

Karriären avslutades med två säsonger i Italien.

Som coach har han jobbat i Leksand, Almtuna, Lillehammer och Örebro.

Mål i debuten

Det var säsongen 1987/1988 som Christer Abris lyfte upp Niklas Eriksson i A-truppen.

– Det fungerade direkt när jag kom till Leksand. Det var precis det jag letade efter, jag kunde fokusera som jag ville och satsa till 100 procent, säger Niklas Eriksson.

– Mitt favoritlag var alltid Leksand. Jag fastnade för dem 1977 när Tre Kronor vann VM-silver och hade Leksand-spelare som Göran Högosta, Hans Jax, Mats Åhlberg, Djura Olsson med flera.

Första matchen på isen var hemma mot Djurgården tillsammans med etablerade stjärnorna Jarmo Mäkitalo och Ivan Hansen.

Niklas Eriksson gjorde mål direkt i debuten.

På en retur så klart.

Leksand vann kvällens möte med Almtuna med 5–1.

Det var dalaklubbens sjunde raka seger i hockeyallsvenskan och klättrade till fjärde plats i tabellen.

Niklas Eriksson är också en av initiativtagarna till Drömmarnas Arena i Leksand, en arena som ska vara öppen dygnet runt för ungdomar.

Leksand

▪▪ Här är Leksands 20 bästa spelare någonsin!

ARTIKELN HANDLAR OM