Challe: ’Vuxna är problemet’

HOCKEY

Hockeyprofilen kritisk till förbundets beslut om att slopa tabeller för barn

I måndags meddelade Svenska Ishockeyförbundet att tabeller slopas för barn yngre än U13.

Djurgårdslegendaren Charles ”Challe” Berglund är kritisk till beslutet som förbundet tar.

– Det är mest kosmetiskt, barn har ändå koll på tabeller och för egen statistik. Problemet är de vuxna, säger han.

Fotbollen och innebandyn har redan tagit bort tabeller för de yngsta barnen.

Nästa sport att göra samma sak är ishockeyn, det meddelade Svenska Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande i går förmiddag.

Ordförande i Ishockeyförbundet, Anders Larsson, förklarade där att anledningen är att barn ska vara barn och inte vuxna, och att är en hets runt ungdomshockeyn.

’Mest kosmetiskt’

En som är kritisk till beslutet att slopa tabeller för de yngsta är Djurgårdslegendaren Charles ”Challe” Berglund. Han menar att problemet inte löser sig med borttagna tabeller.

– Att ta bort tabeller är mest kosmetiskt. Barn kommer ändå att ha koll på tabeller och för egen statistik med tabeller och poängligor. Problemet är istället de vuxna som beter sig illa.

Vad ska hockeyn göra för att motverka problemet?

– Jag tror inte att det är ett idrottsproblem, det är nog ett samhällsproblem i grund och botten.

’En del av utbildningen’

Att ta bort tabeller tror ”Challe” kan åstadkomma en del problem längre fram för hockeyungdomarna.

– Det är så generellt, att man skjuter på saker. Att tävla och lära sig att förlora tycker jag är en del av hockeyutbildningen.

Kan inte tabeller åstadkomma problem för ungdomarna?

– Jo, det klart att tabeller kan göra det. Men som jag sa tidigare är det mer ett vuxenproblem än att ungdomarna tycker det är jobbigt med tabeller.

"Föräldrarna gör det till problem"

Inte bara "Challe" är kritisk mot det nya systemet. Även före detta NHL-proffset Kristian Huselius tror att det är föräldrarna som är problemet.

– Ja vad ska man säga. Nu är inte jag den som blir drabbad. Jag är vuxen och har inga barn, men ah det känns som det är föräldrarna som håller på att göra det till ett problem. Alla hockeyföräldrar och inte spelarna, säger Kristian Huselius.

Men att det skulle drabba den svenska hockeyn i stort håller inte Västerås sportchef Andreas Appelgren med om.

– Nej det tror jag inte faktiskt. Jag tror egentligen inte att problemet är hos spelarna utan mer folk runtomkring som har hets. Men spelarna kommer inte bli lidande av det, utan bara känna mindre panik runtomkring, säger Andreas Appelgren. 

ARTIKELN HANDLAR OM