Steens rivstart: ”Har en jäkla skön kemi”

1 av 2

avPer Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Alex Steen och hans St. Louis Blues har inlett NHL-säsongen med en riktig rivstart.

De tog andra raka segern, hemma mot Minnesota, i natt – och Alex kompletterade premiärens två assist med årets första mål.

– Det känns bra. Jag är helt återställd efter operationen i somras och har en jäkla skön kemi med Paul Stastny, säger han till Sportbladet efter 3-2-segern.

Det är svårt att tänka sig ett tuffare öppning på säsongen än den Blues ställts inför. 

De inledde borta mot Chicago igår – och fick sedan omedelbart åka hem och ta sig an Minnesota i natt.

Men det har gått galant.

De vann med 5-2 i United Center och följde upp med en 3-2-seger i natt.

– Ja, att ha fått den starten i back-to-back-matcher är verkligen inte så dumt, säger Alex Steen när vi når honom efter Minnesota-matchen.

– Men vi har spelat bra också. Framförallt defensivt. Mot Blackhawks släppte vi verkligen inte till mycket. Ikväll fick Wild några frilägen, men då var Jake Allen suverän i kassen.

”Har känts bra”

Det intressanta är att laget ser ut att vara mitt inne i en förnyelseprocess och fått en lite snabbare och mindre storväxt framtoning.

– Lite så är det, vi blev ju av med två större spelare och har ett lite mindre lag, inriktat lite mer på fart, bekräftar Steen.

– Samtidigt har systemet ändrats litegrann. Det är mindre strukturerat, men på ett bra sätt. Offensiven är mindre detaljstyrd, det är mer upp till oss själva att hitta rätt positioner och skapa chanser. Det är rätt skönt, jag gillar det.

Ja, det märks. Den 32-årige skarpskytten – som precis innan seriestarten signade ett nytt fyraårskontrakt – har rivstartat, spelade fram till två mål i premiären och smackade in säsongens första mål i natt.

– Jo, det har känts bra. Men jag har bra kedjekamrater också. Det är helt underbart att spela med Paul Stastny. Vi tänker hockey på samma sätt och har en jäkla skön kemi.

Berglund satte två

Vid det här laget är Alex också helt återställd efter den axeloperation som tvingades honom att tacka nej till World Cup.

– Ja, det var verkligen synd att jag inte hade en vecka till på mig. Det kändes tråkigt att tacka nej, jag hade velat vara med. Nu har jag inga känningar längre, jag är helt återställd, säger han.

Även Patrik Berglund var lyckad i Minnesota-matchen och bokfördes för två assist – och Magnus Pääjärvi pangade in det som skulle visa sig bli det matchavgörande målet.

– En riktigt snygg kasse var det också.. Han spelade inte mot Chicago så det kändes riktigt bra att se honom göra mål, säger Alex.

Även Nail Yakupov – det omtalade nyförvärvet från Edmonton – tog sig in i målprotokollet.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM