Håller på Bajen – och Djurgården

1 av 2
HOCKEY

Gabriel Landeskog är bara 23 år, men har hittills hunnit med att vara lagkapten i kanadensiska juniorligan, i Tre Kronor och i Colorado Avalanche.

Och han hinner även brinna för att samhället ska få bort mobbningen.

– Vi måste börja tidigt att prata om att det inte är okej att säga elaka saker, säger NHL-stjärnan.

I den åttonde delen av Sportbladet och Hockeystudions podd får ni läsare, lyssnare och tittare möta Gabriel Landeskog, 23 år.

Han tillhör det unga gardet i Tre Kronor som åker till Toronto om två veckor för att försöka vinna World Cup.

Landeskog är en meriterad ung herre med intressant cv.

Förutom att karriären gått spikrakt sedan han spelade för Hammarby som ungdomsspelare till att han i dag är given i Tre Kronor och en av Colorados bästa poängplockare. Han har även vunnit både VM-guld och Calder Trophy som årets rookie i NHL.

”Kan hålla på två lag”

Det finns tre saker som sticker ut hos 23-åringen, förutom att han är en mycket duktig hockeyspelare.

Hans kärlek till både Hammarby och Djurgården.

Viljan att vara en ledare.

Samhällsengagemanget gällande mobbning och hjärnskakningar.

– Jag är hammarbyare. Det är sedan gammalt och har att göra med att min far spelade i Hammarby i många år. Jag har inga problem med att säga att jag är hammarbyare och att vi vunnit de senaste derbyna mot Djurgården. När Hammarby lade ned gick jag till Djurgården. Den tiden tillsammans med lockouten, när jag gick tillbaka till Djurgården, har skapat känslor för klubben. Jag har inga problem med det, man kan hålla på två lag och jag tar gärna den diskussionen om det är någon som undrar.

Raka rör. Det är så han är. Ledaren Landeskog.

– Jag har alltid velat ge allt, oavsett om det är träning eller match. Min pappa var en ledare och jag tycker också det är en kul att gå i bräschen. Jag har valt att inte försöka vara som någon annan, exempelvis Sundin, Lidström eller Alfredsson. Jag försöker vara mig själv och vara den jag är och få min ledarstil.

NHL:s yngste kapten

Han valdes som 19-åring till NHL:s yngsta lagkapten. En otrolig notering för Älvsjö-killen.

Landeskog hinner också engagera sig i viktiga samhällsfrågor. Han har startat Friends i Colorado och är en god ambassadör för organisationen som försöker stoppa mobbningen.

– Jag var en kamratstödjare när jag gick på mellanstadiet. Det har fortsatt sedan dess. Klimatet är värre i dag och det är hemskt att se hur människor kan behandla varandra i forum eller sociala medier. Många gömmer sig bakom en telefon och går inte att komma åt. Vi måste ta det här på allvar. Prata om det tidigt och se till att även de som står och kikar på, eller lyssnar, ingriper.

– Det här är inget som vi löser på ett år. Det här kommer ta tid.

Vilka råd kan du ge föräldrar som vill prata om problemet med sina barn?

– Prata om det vid middagsbordet. Prata om hur vi beter oss och att man ska behandla andra som man vill bli behandlad själv.

ARTIKELN HANDLAR OM