Minatsu Murase: Tror absolut vi kan ta guld

avEmelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bäst i Sverige i våras – sedan dess har AIK:s stjärnmålvakt varit utanför landslaget

1 av 5 | Foto: Lasse Allard
AIK:s målvakt Minatsu Murase.

Minatsu Murase utsågs i våras till ligans bästa målvakt och gjorde i samma veva en VM-debut som hon knappt tycker räknas.

I en intervju med Sportbladet berättar 21-åringen bland annat om att hon aldrig vill lämna AIK och varför hon försvunnit från Damkronorna.

– Jag tror ändå att jag har en plats. Om jag gör mitt bästa, säger hon.

Minatsu Murase har flera starka säsonger bakom sig i SDHL, där hon nu är inne på sin femte säsong som förstakeeper i AIK.

Sedan den där första säsongen 2012/2013, då "Musse" bara var 17 år, tycker målvakten att hon utvecklats ständigt.

För två år sedan resulterade det i ett SM-silver och förra säsongen röstades hon fram som ligans bästa målvakt efter ytterligare en stark säsong där AIK tog sig till semifinal, och hon slog sig också in i landslaget ordentligt.

Hur är formen nu om du jämför med förra säsongen?

– På isen känner jag ingen skillnad, men utanför isen, med fysen, kan jag känna att jag var i lite bättre form då, men jag jobbar på det.

AIK har haft det tuffare i år. Klubben har tappat några spelare medan flera andra lag satsar tungt på utländska spelare och med mer pengar.

För Murase betyder klubblaget allt och hon ser sig inte spela någon annanstans under sin hockeykarriär.

– Så länge jag spelar hockey kommer det nog alltid att vara AIK. Jag började här, och trivs. Jag vet inte hur det är i de andra lagen men det känns som att AIK är bäst. Vi kanske inte är bäst ekonomiskt men vi jobbar för varandra känns det som. Äh, jag ska inte säga mer.

Varför?

– Det blir bäst så.

Har du alltid charmats av den känslan som du upplever här?

– Ja, vi har inga utländska spelare eller direkta stjärnspelare så, och sliter för varandra. Vi får inte betalt och bara kör. De andra går dit och får något för det. De tycker säkert också att det är kul, men det är på ett annat sätt där. Sedan drömmer man väl ändå om att kunna leva på hockeyn...

"Personliga skäl"

Minatsu Murases senaste landslagssamling var densamma som för nu petade stjärnorna Emma Eliasson och Jenni Asserholt. Efter lägret i Norrtälje i maj har målvakten saknats i Leif Boorks trupper.

– Det handlar om personliga skäl.

Var du en av de som var missnöjd med Boork?

– Ja, det kan man säga.

Och han vet om det?

– Jag vet inte. Det vet han säkert. Det var något läger som jag inte var med på där de fick berätta vilka det handlade om. De sa säkert att det var jag men det är inget vi har pratat om.

Hur är er relation?

– Den tror jag är bra. Vi är ärliga och pratar.

Vad har ni sagt?

– Det stannar nog där.

Efter sommaren sa Leif Boork att du inte varit med för att du varit sjuk...

– Mm, jag vet inte. Han skulle väl inte heller säga riktiga anledningen så det var det han sa.

Men du vill spela?

– Ja. Nu är jag aktuell om man säger så.

Nästa trupp tas ut 1 december, på torsdag. Vad tror du, är du med då?

– Man vet aldrig.

"Tror jag har en plats"

Sedan Murase senast var med i landslaget för ett halvår sedan har en handfull andra målvakter fått chansen i landslagstrupperna och underifrån knackar yngre talanger på dörren. AIK-keepern sporras av konkurrensen och tycker att det är positivt att Sverige har många bra målvakter.

– Jag tror ändå att jag har en plats. Om jag gör mitt bästa... Men det är klart att det är en sporre, säger 21-åringen.

Efter att storstjärnorna Kim Martin Hasson och Valentina Lizana Wallner la av utmanade Minatsu Murase veteranen i Brynäs, Sara Grahn, om platsen som förstamålvakt i sin VM-debut i våras. Väl där blev det inga minuter på isen. Något som skaver lite.

– Det känns inte riktigt som att jag varit på ett VM. Man vill ju spela.

Är det en konstig känsla?

– Ja, man vill ju vara delaktig på något sätt. De säger att man är det ändå, men man känner inte riktigt det. Jag måste ta nästa steg och få spela, visa att jag kan.

Minatsu Murase säger att hon satsar mot OS, men vill egentligen inte tänka längre fram än en säsong i taget.

– Men några år till kommer jag att spela i alla fall. Jag försöker satsa på OS, det är ett mål jag har. Sen får man se efter det om man har tid och lust. Det tar mycket tid.

Just nu är fullt fokus på AIK, som ligger sexa i tabellen. Och målsättningarna där är knappast blygsamma.

– Förra året när vi åkte ut mot Luleå i semifinalen kunde det gått åt vilket håll som helst och jag tycker inte att resultaten i år riktigt har speglat matcherna. Jag tror absolut att vi kan ta guld. Om alla andra i laget tror på det också.

Nu närmast väntar ett Stockholmsderby mot formstarka tabelltrean Djurgården. Derbyna får alltid Murase att tagga till extra.

– Jag tror att vi hade velat slå Djurgården även om de ligger sist för det är just Djurgården, men det är klart vi vill krossa dem...

AIK-Djurgården startar 15.00 idag lördag och spelas på Ritorp i Solna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM