"Vi har sämst faciliteter av alla SHL-lag"

HOCKEY

Örebros fystränare ger egna klubben en rejäl känga

Örebro förbereder sig för nästa säsong och är mitt uppe i försäsongsträningen.

Då väljer fystränaren Mattias Mattsson att såga klubbens faciliteter.

– Vi har sämst faciliteter av alla SHL-lag, menar han.

Örebro slogs ut av HV 71 i play-in-spelet och jagar revansch för den tunga säsongen.

Truppen till nästa säsong är redan färdig och samtliga spelare är samlade i förberedningen där laget just nu fystränar.

Bland annat har Örebro en rad nya moment i sin försäsongsträning, bland annat nyköpta watt-cyklar för att kunna mäta en direkt kapacitet.

Men förutsättningarna är ändå inte optimala.

Snarare bristfälliga, menar Mattias Mattsson.

"Det är trångt"

Örebros fystränare anser att klubbens verktyg förvisso är i topp, och att man har en fantastisk lokal i Behrn Arena, men han menar samtidigt att den är för trång och att laget saknar utrymme för att bedriva sin fysträning.

– Vi får trolla med knäna för att få ihop det. Vi har inte plats att vara någonstans. Och inte möjlighet att göra det bästa för alla spelare.

Mattsson fortsätter:

– Vi har vårt gym i hallen, men det är trångt. Till närmaste större anläggning är det 400 meter att gå. Visst, det funkar nu på sommaren men när det är tio minusgrader är det inte så roligt. Det optimerar inte våra chanser att vinna, säger han.

Vill ha nya faciliteter

Mattsson kallar Örebros förutsättningar för SHL:s sämsta och han vill att nya faciliteter byggs i anslutning till Behrn Arena.

I stället tvingas laget träna på olika platser, bland andra idrottens hus och i Tybblelundshallen som är anpassat för friidrott.

– Tybblelundshallen och idrottens hus är fantastiska platser att bedriva träning, men vi skulle behöva något i anslutning till arenan. Vi plöjer ner ett x antal miljoner på nyförvärv, men det måste också skapas förutsättningar för att kunna utveckla spelarna.

Är spelarna påtagligt påverkade av de, enligt dig, obefintliga resurserna?

– Jag vet inte. Men de kanske inte vill köra den extra träningen när de måste gå 400 meter till ett bra gym. I hallen har vi 20 kvadratmeter cykelrum och knappt 50 kvadratmeter gym. Det blir trångt om alla föreningens lag ska gå dit.

"Håller inte alls med"

Klubbens general manager, Pontus Gustafsson, köper inte alls sin fystränares kritik.

– Det är klart att det inte är helt optimalt att inte ha ett rejält gym i direkt anslutning till arenan. Men tyvärr har vi inte plats för det. Det får han (Mattsson) stå ut med. Jag tycker att han överdriver.

Är frågan öppen om möjligheten att utveckla klubbens faciliteter?

– Absolut, den frågan är alltid öppen. Men han (Mattsson) känner mycket väl till att det inte går att bygga något just nu. Hallen är inte anpassad för elitlag med kringytor.

– Jag håller inte med om kritiken, det får stå för honom, avslutar Gustafsson.

ARTIKELN HANDLAR OM