Detroit planerar ett lag utan Zetterberg

Foto: TT
Zetterbergs skadeproblem började 2014 – och nu kanske ryggen sätter stop.

avTomas Ros

HOCKEY

Detroit börjar att planera en framtid utan Henrik Zetterberg, 38 år i oktober.

Det säger lagets general manager för Sportbladet.

– När jag och vår tränare Jeff Blashill sätter ihop kedjorna på kontoret gör vi en variant med Zetterberg och en utan honom. Det senaste vi hörde var att hans rygg inte klarar av tung påfrestning, tyvärr, säger Ken Holland.

Det är 32 dagar till dess att NHL-lagen inleder sina träningsläger i Nordamerika.

För Detroit Red Wings är det en lång och jobbig väntan.

Lagets kapten och superstjärna Henrik Zetterberg är nämligen skadad. Kan inte träna ordentligt och heller inte åka skridskor.

– Henriks problem började för fyra år sedan. Han gjorde en operation i ryggen efter OS och var borta fram till match 3 i Stanley Cup 2014. Det är samma problem som stör honom nu och hans rygg kommer aldrig bli bättre, bara att acceptera, säger Ken Holland via telefon från British Colombia.

2018 blev problemen i ryggen allt mer omfattande för Detroits kapten.

– Ja, han hade ett möte med vår tränare Jeff Blashill i vintras och de kom överens om att Henrik bara skulle spela matcher och inte träna. Ändå var Henrik bäst i laget, beskriver ganska bra hans kapacitet och hockeyförmåga. Men under de sex senaste månaderna har Henrik alltså inte klarat av att träna ordentligt eller under flera dagar i följd, säger Ken Holland.

Nu är det snart i mitten av augusti.

”Försöker träna i gymmet...”

Tränare Blashill pratar varje vecka med sin kapten och Holland diskuterar med Zetterbergs agent Marc Levine frekvent. De håller sig uppdaterade om svenskens välbefinnande.

– Vi får samma budskap. Tyvärr. Han försöker träna i gymmet, men när han trycker på, ökar belastningen, så fixar inte ryggen det. Han måste vila ett tag då, säger Holland.

Han är orolig och bryr sig om Henriks hälsa och förmåga att vara en familjefar där smärtorna i ryggen inte sabbar vardagen. Och han vill så gärna ha Henrik med i den ombyggnadsfas som Detroit är inne i. 

– Vi bygger om och vi bygger nytt. Och då handlar det inte om att kasta ut de äldre och in med de yngre spelarna. Vi behöver Henrik som en "role model" i vårt omklädningsrum. Han är så proffsig i sitt uppförande och han leder vägen för hur man beter sig som en spelare och person i Red Wings. Samma sak med Niklas Kronwall, för övrigt. Vi behöver veteraner som lär upp de unga spelarna i vårt lag.

Inom en vecka ska Holland har ett gruppsamtal med Zetterberg och agenten Levine. 

– Jag ger inte upp hoppet ännu. Och om det är någon som ska lyckas genomföra ännu en säsong så är det Henrik. Hans hockeypassion är stor och han har kommit tillbaka tidigare.

Holland blir känslosam under telefonsamtalet.

”Kanske inte blir mer ishockey...”

För Detroit och Holland är Zetterberg den sista ur den gyllene generation som gav bilstaden så många framgångar 1996 till 2008, bland annat fyra Stanley Cup.

– Allt började med Steve Yzerman, Sergei Federov och Nicklas Lidström. Sedan kom Pavel Datsyuk och Henrik Zetterberg. Samtliga tillhör Detroits allra bästa spelare genom tiderna och jag hoppas inte att vi sett det sista av Henrik, säger Holland.

Hur stor chans är det att Henrik spelar i vinter?

– Jag kan inte ge någon procentuell sådan. Går inte. Men säg såhär, när jag och Blashill sätter ihop kedjorna på kontoret så gör vi en variant utan Zetterberg och en med honom. Vi måste tyvärr ha med i beräkningarna att det kanske inte blir någon mer ishockey för Henrik. 

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM