Palushaj om ilskan över klubbytet: ”Elaka saker som sårade”

avLinus Norberg

ÖREBRO. Sommarens mest uppmärksammade övergång.

Aaron Palushajs flytt till Örebro rörde upp känslor i Brynäs och nu berättar amerikanen om de ilskna reaktioner han tvingats utså.

– Jag fick aggressiva meddelanden, elaka saker som sårade mig personligen, men jag förstår att de är besvikna, säger 28-åringen.

Aaron Palushaj är tillbaka på svensk mark igen.

I drygt en veckas tid har han installerat sig i sin nya hemstad, klubb, omgivning och kan – redan nu – känna doften av något speciellt innanför Behrn Arenas väggar.

– Det är många nya ansikten för mig, men den här gruppen… Det är inte många gånger som du känner, som hockeyspelare, att gruppen är så stark. De verkar väldigt tajta och det känns jättespännande att vara en del av det, säger 28-åringen när Sportbladet träffar honom bara timmar innan lagets ispremiär.

Palushaj känns påtagligt avspänd i sin nya hockeymiljö, han har fått en plats bredvid Marcus Weinstock och Jere Sallinen i omklädningsrummet, och tycks redan efter en vecka ha gjort sig hemmastadd.

– Det är svårt varje gång att flytta till ett nytt land, en kulturskillnad. Men att komma till Sverige är mycket enklare den här gången. Bara genom att kunna några få svenska ord, säger Palushaj som redan hunnit beta av Örebros utbud av restauranger.

– Örebro och Gävle, det är två likvärdiga städer. Åtminstone storleksmässigt. Men det är fler yngre människor här i Örebro, med anledning av universitetet. Jag känner att det är fler människor i min egen ålder, fortsätter han och berättar om sommarledigheten:

Besök i barndomshemmet i Michigan, en vistelse i fruns hemtrakter i Kalifornien och bergsklättring i Wyoming.

”Kommer ut så småningom...”

Efter 45 poäng på 51 matcher i Brynäs förra säsongen – ett facit som gav honom en sjundeplacering i SHL:s totala poängliga – är han värvad till Örebro som offensiv spjutspets.

Men övergången blev lika uppmärksammad som infekterad.

Brynäs sportchef, Stefan Bengtzén, valde genast att gå ut på egna hemsidan och kritisera amerikanen.

Vi har gjort allt vi kan, men förhandlingen har i vårt tycke spårat ur. Det blev orimligt höga pengar som figurerade. Därför valde vi att kliva av, när det endast handlar om pengar är det inte rätt för Brynäs IF. Det känns inte rätt i hjärtat och ligger inte i linje med hur vi i föreningen arbetar”, sa Bengtzén.

Palushaj säger att han inte känner sig särskilt bekväm med att prata om Bengtzéns kommentarer, men han betonar att klubbytet inte bara handlade om det ekonomiska.

– Anledningen kommer nog ut så småningom, men nödvändigtvis inte från mig. Det är egentligen inte min uppgift att gå ut och prata om vad som egentligen hände. Jag vill bara klargöra, särskilt för Brynäsfansen, att våra karriärer är korta. Skador kan ske och vi har familjer att ta hand om. Självklart, som i alla andra arbeten, gör du det inte gratis. Du vill bli kompenserad för dina insatser. Oavsett vad det är.

– Men pengarna var absolut inte den främsta orsaken. Det finns flera andra anledningar till att jag valde att byta lag.

Hur kändes det att höra Bengtzéns förklaring?

– Jag var besviken till en början eftersom jag trodde att vi hade en väldigt bra relation. Men jag lät min agent ta hand om allt det där, jag vet inte riktigt hur dialogen mellan dem. Jag satt inte i telefonen och lyssnade på deras samtal, så jag vet inte riktigt hur processen gick till. Men jag är väldigt spänd över att vara här i Örebro. Jag vill vara del av något speciellt. Jag tror att vi kan bygga något bra här och jag vill vara en del av det.

1 av 3 | Foto: Veronica Kindblad

Fick aggressiva meddelanden

Övergången skapade också reaktioner och ilska i supporterleden.

Palushaj tvingades ta emot, som han själv beskriver det, ”aggressiva meddelanden” från Brynäsfans.

– Det finns inga ”hard feelings” från min sida. De skickade elaka saker som sårade mig personligen, men jag känner att de uppskattade mig och jag försökte vara så bra jag kunde för fansen.

Hur hanterade du ilskan som riktades mot dig?

– Det är idrott och det är min uppgift att handskas med det. Fansen var besvikna över mitt beslut, men de vet nödvändigtvis inte vad som pågick i bakgrunden. De reagerade emotionellt.

– Jag föredrar att de visar känslor också, i stället för att bara; ”okej, hej då”. Allt negativt jag möttes av i samband med övergången visar någonstans att fansen uppskattade mig.

Vad var den främsta anledningen bakom klubbytet?

– Det var ett stort beslut, men i slutändan tog jag beslutet som jag tror var bäst för mig som hockeyspelare. Jag har inte haft ett val på många, många år. I NHL hade jag bara en klubb jag kunde skriva på för. I KHL var jag ”restricted free agent” (spelare som är utan kontrakt, men som klubben fortfarande äger rättigheterna till). Nu ville jag ha tid på mig, prata med så många som möjligt. Jag hade ett väldigt bra samtal med Niklas Johansson (Örebros sportchef) och allt kändes otroligt bra. Spelsättet, ledarskapet – Örebro passar mig väldigt bra som hockeyspelare.

Nu ser Palushaj fram emot säsongen med sin nya klubb.

Och lördagen den 20 oktober blir en särskild match för honom.

Då återvänder han för första gången till Gavlerinken för möte med sina gamla lagkamrater i Brynäs.

– Det blir skoj, vi får se hur välkommen jag är… skrattar amerikanen.

Sedan utvecklar han:

– Men jag är van att möta gamla lagkamrater eftersom jag har spelat i så många klubbar. Jag är ganska immun mot det. Första matchen är alltid lite konstig, men efter första perioden brukar det vara som en vanlig match. Man vill alltid vinna, oavsett om det är mot gamla laget eller i spontanfotboll med syrran.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Aaron Palushaj i Brynäs-tröjan.

Då ovänner – nu lagkamrater

Och kanske var det just den där vinnarskallen som talade när Palushaj mötte just Örebro en decemberkväll förra säsongen.

När den första perioden var över rök amerikanen ihop med den ena Spink-brorsan, Tylor – i spelargången.

Tv-bilderna visade hur Palushaj tydligt var framme och sa något till Tylor innan han fick ta emot flera knuffar.

Nu ska de spela i samma lag.

– För att vara ärlig, jag minns faktiskt inte själva dialogen mellan oss. Jag sa något och sedan började jag gå mot omklädningsrummet eftersom jag trodde att situationen var över. Men han (Tylor) var offensiv och knuffade mig lite och…äh, det är hockey. Du tacklas på isen, men det där var bara en udda version av en tackling. Det fanns ingen puck där, så det borde ju ha varit utvisning? skrattar Palushaj.

Och det är just det de gör nu.

Skrattar åt händelsen.

– Allt är bra, han skickade ett sms till mig när jag hade sajnat med Örebro.

Vad skrev han?

– Han skrev bara; ”hej, trevligt att vara lagkompisar nu”. Något sådant, jag minns inte riktigt.

– Jag kanske måste slåss mot Tyson (den andra Spink-brodern) nu. Jag har redan hamnat i handgemäng med Tylor så det kanske blir en mot två, då får vi se vad som händer, skojar Palushaj.

Hur upplever du pressen på dig att leverera i Örebro?

– Som professionell hockeyspelare har du alltid press på dig. Det hade inte varit särskilt roligt annars. Ligan kanske hade viss koll på mig förra säsongen, men nu tror jag att några kan ha ett extra öga på mig. Det finns alltid press, men jag spelar med många duktiga spelare och spelar jag på rätt sätt kommer bra saker att hända.

Vad kan Örebrofansen förvänta sig av laget?

– Personligen vill jag inte säga att vi ska hamna på någon särskild plats i tabellen, topp-tre eller topp-sex, utan jag vill att vi ska vara ett tävlande lag i varje match.

– Om vi gör vårt bästa i 52 omgångar kommer vi att spela slutspel. Sedan får vi se vad som kommer att hända. Det är en process och alla tror på vad vi gör här.

Palushaj är också spänd över att spela inför sina nya fans i Örebro.

Han har bara goda minnen av bra atmosfär i Behrn Arena under sina besök med Brynäs förra säsongen.

– Storleken på arenan är perfekt för SHL. I en stad med 100 000 invånare behöver du inte en arena för 10-15 000 åskådare. Det här är ideal storlek.

– Jag är väldigt exalterad över att spela inför Örebrofansen, de skapar ett bra tryck och fyller arenan. Brynäs har också bra fans, men några matcher förra året upplevde jag att det var väldigt tyst och halvfullt.

Men det lär det inte vara den 20 oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM