Umicevic avgjorde för Djurgården

HOCKEY

Slog Frölunda i förlängning

Djurgården vann ”streckmatchen” mot Frölunda med 3–2 efter förlängning.

Därmed är Dif bara en poäng från slutspelsplats.

Det var betydligt mer än prestige och tre poäng som stod på spel i storstadsmötet mellan Djurgården och Frölunda på lördagseftermiddagen. Båda lagen var i behov av tre poäng för att knappa in på lagen ovanför slutspelsstrecket samt få lite andrum till Mora på kvalplats.

Det märktes.

– Båda lagen spelade lite omständligt och tänkte lite för mycket. Det blir lätt så i en så viktig match med så viktiga poäng på spel, sade Djurgårdens Fredrik Bremberg.

”Linkan”, som han kallas, var en av få spelare som vågade ta initiativ och inte var rädd för att förlora. Det resulterade i ett mål och en assist.

– Det gick okej. Jag har varit sjuk innan och det tog ett tag innan jag kom i gång på allvar.

Närmare bestämt 31 minuter.

Då satte Djurgårdens poängkung elegant 1–1 bakom en storspelande Tommy Salo – samtidigt som Djurgården tog över matchen.

Dessförinnan hade både Salo och Teemu Lassila i Djurgårdens mål haft en relativt lugn och mållös första period. För Djurgårdens burväktare innebar det hans femte raka period utan ett insläppt mål.

Men i den andra perioden tog sviten slut. Redan efter 26 sekunder gav hans landsman Tomi Kallio gästerna ledningen och visade varför han leder elitseriens poängliga. Stillastående, strax innanför blålinjen noterades den finländske landslagsmannen för säsongens 42:a poäng då han drog i väg ett stenhårt handledsskott som inte ens Lassila var i närheten av.

Halvvägs in i den tredje perioden gav Sean Bergenheim gästerna ledningen på nytt och Frölunda såg ut att få med sig samtliga tre poäng hem till Göteborg.

Men Bremberg ville annat.

Med en delikat framspelning i power play hittade han Patric Hörnqvist framför mål som inte gjorde något misstag.

I förlängningen vågade plötsligt Djurgården gå framåt och ta initiativ. Det gav utdelning. Med en knapp minut kvar satte Dragan Umicevics segermålet.

– Jag vet inte om det var nerverna som släppte men de sista fem minuterna vågade vi verkligen vinna, säger Särkijärvi.

Hans tränarkollega i Frölunda, Pär Bäckman, var trots förlusten inte allt för nedstämd efteråt.

– Vi visste att det skulle bli en fruktansvärt svår match och en pinne känns ändå som ett steg i rätt riktning.

Andreas Lagnelius/TT

ARTIKELN HANDLAR OM