Svenska målvakter regerar!

HOCKEY

För ett antal år sedan var det finska målvakter som regerade i elitserien nu är rollerna ombytta nu är det svenska förste målvakter i åtta av elitserielagen.

Vad har hänt?

För tio år sedan hade inte alla svenska elitserielag en egen målvaktstränare vilket man har haft i ett antal år nu. Det är den utbildningen vi börjar se frukten av nu samt att våra svenska tränare har blivit tuffare och vågar ge våra unga målvakter chansen.

Tittar man på alla målvaktsligor i Sverige så är det inhemska målvakter i topp. Det var många år sedan vi fick se det.

Det började redan förra året då det var många lag som gav unga svenska målvakter chansen och på den vägen rullar det på den här säsongen.

Titta bara på Djurgården som har det yngsta målvaktsparet i elitserien men har bara släppt in 20 mål på tio matcher vilket är mycket starkt.

Henke har påverkat

Jag tror Henke Lundqvist framgångar i NHL har påverkat oss i Sverige då vi ser att vi kan producera bra målvakter.

Titta bara på årgången som är född 1988 där vi har fyra stycken stormålvakter i framtiden med Jonas Enroth och Stefan Ridderwall samt Eddie Läck i Leksand och Anders Lindbäck i Almtuna. Dom är alla moderna målvakter som spelar med den nya butterfly stilen och tre av dom är långa så dom täcker mycket av målet det är endast Enroth som inte är så lång men han besitter ett självförtroende av sällan skådat slag, tror inte jag hört en svensk spelare hyllat sig själv så kraftigt som han gör (vilket inte behöver vara fel).

Måste vara svårt men angenämt för den svenska J-20 landslagstränaren Per Mårts att ta ut två av dom fyra till junior-VM vid årsskiftet.

Larsson imponerar mest

Den som imponerat mest på mig i år av dom svenska målvakterna är Djurgårdens Daniel Larsson som spelar som om han varit förstemålvakt i många år. Han spelar med ett otroligt lugn och släpper inte många returer. Han är en kommande landslagsmålvakt.

Sen ska det bli kul att se vad Färjestad Heino-Lindberg kan uträtta när han kommer tillbaka efter sin ljumskskada.

Det blir intressant att se vilka två målvakter Bengt-Åke Gustavsson kommer att välja till Karjala Cup. Mitt tips är att det blir Stefan Liv och Daniel Larsson som får det uppdraget då Timrås Johan Backlund varit skadad under en lång tid efter att ha tappat en skridsko på foten och skurit upp den.