Brynäs kommunfusk jämförs med Leksand

avMartin Tolén

Fick pengar för barnprojekt – användes till löner och tröjor

Foto: BILDBYRÅN

Brynäs fick pengar för att göra livet bättre för barn och unga i Gävle.

I stället användes pengarna till att bekosta löner och matchtröjor, avslöjar Arbetarbladet.

– I vissa kommuner så säljer man trottoarkanter, i Gävle startar man suspekta projekt, säger oppositionens Ann-Helen Persson (C) till tidningen.

I september förra året blev det klart att Brynäs varje säsong skulle stöttas med fem miljoner kronor under fem års tid av Gävle kommun.

En miljon om året går till namnrättigheterna på Gavlerinken, en miljon för lån av lokaler och personal samt en halv miljon i rent elitstöd.

"Ett misslyckade"

Resterande 2,5 miljoner kronor ska gå till klubbens samarbete med Unicef och barnprojektet "En Bra Start" för att hjälpa till och göra livet lite bättre och enklare för barn och unga i Gävle.

I dag kan dock Arbetarbladet avslöja att endast 500 000 kronor har använts till barnprojektet. Övriga pengar har gått till att bekosta löner för en dryg miljon kronor och matchtröjor till ett värde av 700 000.

– Jag tycker inte att vi fått ut det som egentligen projektet beskrev från början. Det är ett misslyckande naturligtvis. Man håller inte vad man har lovat och skulle det vara så att det går skulle jag vilja bryta det här avtalet, säger oppositionens Inger Källgren Sawela (M) till Arbetarbladet.

Jämförs med Leksand

Även Centerns Ann-Helen Persson är starkt kritisk och drar paralleller till Leksand där kommunen räddade hockeyklubben från konkurs genom att köpa en bit av en trottoar.

– Det här är inget annat än sponsring och så har man gömt det bakom något fint projekt. Jag brukar säga det att i vissa kommuner så säljer man trottoarkanter, i Gävle startar man suspekta projekt, säger hon.

"Känns märkligt"

Både Brynäs och kommunen menar att projektet endast är i sin uppstart och att utvecklingen kommer att se annorlunda ut de kommande åren.

– Vi ska utveckla det hela men vi är inte där ännu. För att ha aktiviteter behöver man ha personal. Därför måste du lägga ihop kostnaderna för löner och aktiviteter. Då blir det 1,3 miljoner, säger Brynäs klubbdirektör Johan Stark.

Klubbdirektören har också skrivit under ett långt försvarstal på klubbens hemsida där han kritiserar granskningen.

"Verksamheten kommer alltså att utvecklas, att döma ut något efter ett uppstartsår känns märkligt./.../ Att påstå att kommunens pengar gått till Brynäs-löner istället för till barn är anmärkningsvärt skrivet. I dagsläget är tre personer hos oss anställda och helt dedikerade till En Bra Start, verksamhetsutvecklare och projektledare. Vi behöver alltså personal för att kunna driva verksamhet, utöver det så är alla som jobbar hos Brynäs IF på ett eller annat sätt involverade i En bra start. Det är en sådan stor verksamhet."

Läs hela Brynäs svar på kritiken här!

ARTIKELN HANDLAR OM