SHL 2015/2016

Andersén: Stort att få spela med Crosby

Av: 

Hans Abrahamsson

HOCKEY

Berättar om oväntade övergången till NHL

Niclas Andersén.
Niclas Andersén.

Det var en av sommarens mest överraskande övergångar.

Niclas Andersén, 27, lämnar Brynäs för att bli lagkamrat med Sidney Crosby i Pittsburgh Penguins.

– Klart att det är en stor sak för en liten kille från Grums att få spela med Crosby, säger Andersén.

Andersén i Brynäs.

Meriterna är det inget fel på: SM-guld, VM-spel och två säsonger i KHL. Ändå var övergången en skräll. Åldern var en sak som talade mot ett NHL-kontrakt, tidpunkten en annan.

Söndag den 14 juni, dagen före deadline för övergångar för kontraktsbundna spelare, var Niclas Andersén helt inställd på ytterligare en säsong i Gävle.

Då, vid 22-tiden, ringde telefonen:

– Det var min agent Claes Elefalk. Han berättade att Pittsburgh hört av sig och var intresserad att skriva med mig. Lite senare på kvällen ringde deras svenska scout Patrik Allvin. Sedan gick det väldigt fort. Vid lunchtid på måndag hörde Pittsburgh av sig och strax efteråt var kontraktet underskrivet, berättar Andersén.

Den kvällen hade Brynäs årsmöte och en av spelarna som intervjuades inför kommande säsong var just lagkaptenen Niclas Andersén.

– Klart att det blev en dålig tajmning, men jag tycker ändå att Stefan (Bengtzén, sportchef) och klubben skötte det på ett bra sätt. Att jag var där var mer personligt, jag hade uppnått 300 matcher i klubben, och det ville de få fram. Däremot kändes det inte rätt att jag skulle stå där och berätta att jag skrivit på för Pittsburgh.

Kan bo på Hörnqvists soffa

Sedan dess har landslagsbacken tränat med först Brynäs och de senaste veckorna med övriga NHL-spelare som har anknytning till klubben.

I kväll fanns han på isen när Brynäs inledde säsongen med den traditionsenliga internmatchen – Svarta mot Vita, kryddat med en hel del NHL-spelare.

Men sedan väntar en ny vardag för den sympatiske värmlänningen.

Runt den 5 september är det tänkt att Andersén ska flyga över till Pittsburgh. Där kommer han få hjälp av en svensk som redan känner till staden och klubben:

– Ja, Patrick (Hörnqvist) har jag pratat en del med, vi känner varandra sedan juniorlandslagstiden.

Bor du hemma hos honom till att börja med?

– Vi har pratat lite om det, han har ju bostad i Pittsburgh. Antingen blir det hotell eller så ”slaggar” jag på soffan hos Patrick. Han erbjöd mig en plats hemma hos honom, så det känns tryggt att ha det alternativet.

Hur har kontakten med Pittsburgh varit?

– Det har varit en del, framför allt i början. Jag har pratat med materialare, fystränare och deras general manager (Jim Rutherford).

Har Sidney Crosby hört av sig då?

– Nej, faktiskt inte, haha. Vi får se när jag kommer över om det blir tillfälle att snacka lite med honom. Det är en stor sak för en liten kille från Grums att få spela med Crosby och de andra stora namnen. Det blir ens lagkamrater men samtidigt spelare man har sett upp till under många år.

AHL skrämmer inte

Kittlar det lite extra att just Crosby är där?

– Jo, men det är såna som han man försöker ta efter och titta lite extra på. Bara att följa honom på nära håll ska bli jäkligt intressant. Samtidigt kommer jag säkert att ställas en mot en mot honom på träning och ska köra över honom och ta pucken. Då blir man plötsligt motståndare på isen. Naturligtvis har jag stor respekt, men samtidigt måste jag visa att jag vill ha en plats i laget.

Landslagsbacken – som spelade VM förra året – har skrivit på ett tvåvägskontakt, vilket innebär att lönen blir betydligt lägre i farmarligan. Tvingas han inleda säsongen i AHL ska inte Brynäsfansen ha något större hopp om att få tillbaka sin tidigare lagkapten:

– Nej, jag har jag inga planer på att återvända under säsong. Pittsburgh var tydliga med att de inte ville ha mig om jag åker hem vid AHL-spel, utan att jag kör på där. Något jag tänker göra. Det kommer inte så många fler chanser och jag är beredd att gå den vägen om det behövs.

– Den 17 september startar Pittsburgh sitt träningsläger och det är då Andersén på allvar ska visa att han är värld en plats i världens bästa liga.

NHL-premiären sker borta mot Dallas den 8 oktober.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL 2015/2016

Pittsburgh Penguins

Sidney Crosby

Niclas Andersén

Brynäs IF

AHL

NHL