Amatörmålvakt kallades in – direkt från ”gatan”

HOCKEY

Målvaktstrubbel i Phoenix – då tog de in okänd 26-åring: ”Jag satt hos frisören när de ringde”

NEW YORK. Han lade av redan för två år sedan och har aldrig spelat en proffsmatch i hela sitt liv.

Men i natt gjorde 26-årige Tom Fenton plötsligt NHL-debut för Phoenix Coyotes.

– Vi fick sent i eftermiddags veta att vår förstemålis inte kunde spela och hann inte kalla in en ersättare. Så vi fick i princip rycka den här killen från gatan. Det blir ett fint minne för honom, skrockar assisterande coachen Ulf Samuelsson.

Blott några timmar återstod innan nedsläpp i matchen mellan New York Rangers och Phoenix Coyotes på Madison Square Garden när Ulf Samuelsson och de andra i Arizona-lagets ledning plötsligt fick beskedet att förstemålvakten Ilia Bryzgalov inte skulle kunna spela.

Därmed behövdes en back-up till reserven Jason LaBarbera – och det snabbt.

– Ja, det var för sent att kalla in någon från farmarlaget. Vi tänkte ett tag att vi kunde byta om Sean Burke, som är målvaktstränare, men eftersom han varit spelare skulle han behöva befinna sig på waivers-listan i 24 timmar, så det gick inte, berättar Samuelsson när vi träffar honom på Garden.

”Fint minne för honom”

Till slut kallade man in Tom Fenton – en helt okänd 26-åring som tidigare spelat college-hockey och för närvarande jobbar som PR-man på ett college utanför New York.

– Jag vetitusan hur vi hittade honom, men i princip var det ju som att vi hämtade in en kille från gatan, skrockar Samuelsson.

– Som tur var behövde han aldrig hoppa in, men den här kvällen bör ju ändå bli ett fint minne för honom. Vi ska nog se till att han får tröjan inramad.

Det kan behövas, för själv har Fenton svårt att förstå att det som hänt verkligen ägt rum.

– Jag satt hos frisören när de ringde. Jag trodde först att mina kompisar drev med mig. Alltihop lät för otroligt, berättar han för msg.com.

”Skakigt i början”

Till slut insåg han dock att allt var på riktigt och tog sig till arenan som kallas världens mest berömda.

– Jag fick ta några skott under värmningen. Det var lite skakigt i början, men killarna i laget var verkligen hyggliga och såg till att fick känna mig komfortabel där ute.

Matchen vann Rangers till slut på straffar, efter att ha hämtat in ett 3-1-underläge.

Henrik Lundqvist vilade efter sina heroiska insatser mot Washington och Pittsburgh.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL