Kaptenen lägger av

avJonathan Ekeliw

HOCKEY

Andreas Dackells knäskada sätter punkt för karriären

1 av 17 | Foto: Foto: Privat
TV-pucken

Brynäs lagkapten lägger av – mitt i guldjakten.

En knäskada sätter stopp för 39-årige Andreas Dackell, som nu tvingas lägga skridskorna på hyllan.

– Det är ett tufft beslut, men knäet håller inte helt enkelt, säger han.

Brynäs har tagit sig till semifinal för första gången på tolv år och jagar sitt första SM-guld sedan 1999.

Då tvingas lagkaptenen Andreas Dackell tacka för sig.

39-åringen, som avgjorde SM-finalen 1993, ådrog sig en allvarlig knäskada i inledningen av säsongen och har därefter inte kunnat göra sig själv rättvisa.

Dackell gjorde comeback inför slutspelet, men har bara spelat sporadiskt och inte stått att känna igen när han väl funnits med på isen.

Nu väljer han alltså att lägga skridskorna på hyllan.

– Det är klart att jag hade velat vara med under hela slutspelet, och det är klart att det är ett tufft beslut. Men mitt knä håller inte. Även fast jag spelar med bedövning så har jag fruktansvärt ont, och det fungerar helt enkelt inte att spela match längre, säger Andreas Dackell i ett pressmeddelande.

”Klart det känns jobbigt”

Forwardsveteranen stannar på 567 elitseriematcher i Brynäs-tröjan och totalt 344 poäng. Dessutom har han gjort åtta säsonger i NHL med Ottawa Senators och Montreal Canadiens.

– Det är klart att det känns jobbigt (att sluta). Ishockey är något som jag har hållit på med hela livet. Men det får gå till en gräns. Jag måste vara rättvis mot mig själv, och jag måste vara rättvis mot laget, säger Dackell.

– Ska jag vara med så ska jag prestera. Dessutom blir man inte på något vidare bra humör av att gå och ha ont, och vi har en jättebra stämning i laget just nu. Jag gör inte den nytta jag borde göra.

Sluyspelskungen Jakob Silfverberg, 21, tar nu över kaptensrollen på permanent basis – men Dackell kommer att fortsätta finnas med i båset under resten av slutspelet och bidra med sin erfarenhet.

Vad som händer sedan vet han inte.

– Det tar jag ställning till längre fram. Jag skulle vilja passa på att tacka Brynäs som har gett mig chansen till min karriär, alla som jag har spelat med under åren och min familj som har stöttat mig i alla lägen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brynäs IF