Ishockey

Tommy Salo dömd till fängelse för rattfylleri

Av: 

Mattias Karlsson

HOCKEY

VÄSTERÅS. Tommy Salo erkände grovt rattfylleri och dömdes till två månaders fängelse av tingsrätten.

Efteråt avböjde han kommentarer till media men sa att det lutar åt att han överklagar domen till hovrätten.

– Det jag kan säga är att det är skönt att ha det här avklarat efter de här månaderna, säger Tommy Salo.

Det var vid 14-tiden den 11 augusti som Tommy Salo enligt åtalet ska ha krockat in i mitträcket på E18 strax öster om Köping med sin personbil.

Polis kallades till platsen och han fick lämna blodprov som visade på 3,06 promille. Det är kraftigt över gränsen för grovt rattfylleri, gränsen går vid 1,0 promille.

Flera vittnen uppmärksammade enligt förundersökningsprotokollet färden som gick vingligt mellan körfilerna och i relativt låg hastighet. Vid ett tillfälle ska bilen ha studsat mot mitträcket innan det senare tog stopp.

Några vittnen gick fram till bilen och hittade Tommy Salo bakom ratten, sovande och okontaktbar. När han vaknade ska han ha pratat osammanhängande och vinglat kraftigt.

– Promille är promille, det kan jag inte säga något om. Jag kan inte ifrågasätta promillehalten. Det är konstigt att jag levde, säger Tommy Salo i rätten.

”Väldigt mycket alkohol”

Han skulle köra mellan Strömstad och Surahammar och var ensam i bilen. Enligt polisförhör ska han ha stannat flera gånger och druckit shots med sprit, något som han i förnekade i rätten.

– Det där stämmer inte, det står konstigt i polisförhöret. Jag hade druckit ganska mycket under två dagar på västkusten och druckit kvällen innan, sedan åkte jag hem tidigare än det var tänkt. Det var väldigt mycket alkohol, jag försöker att berätta det jag kommer ihåg, säger Tommy Salo.

I rätten sa han också att han inte kom ihåg att han hade kört in i något vajerräcke och att bilen inte hade några skador.

– Jag kommer inte ihåg varför jag hade stannat bilen, men min uppfattning är att jag bara hade stannat. Jag minns inget direkt heller av färden eller hastigheten, det jag vet är att det var fint högsommarväder och att jag pratade en del i telefon, säger Tommy Salo.

Mått dåligt psykiskt

Tidigare har Tommy Salo skrivit om händelsen i ett inlägg på Facebook:

”Det som hände mig den 11 augusti var droppen för mig. Det blir ingen mer alkohol för min del. Nu vet alla det. Jag kan skylla på allt möjligt, men det tänker jag inte göra. Det finns inga ursäkter för det jag gjorde. Ta hand om er”.

I tingsrätten berättade han att han mått dåligt en längre tid och har tagit hjälp, men att han nu mår bättre.

– Jag förstår inte hur det här kunde hända. Jag har inte haft någon alkoholproblematik tidigare och jag har inte begått något brott innan i hela mitt liv, jag har inte kört med alkohol i kroppen innan. Efter det här inträffade har jag inte druckit någon alkohol alls, jag känner inget sug, säger Tommy Salo.

Kommer överklaga

Försvarsadvokaten Erika Lindquist förordade i rätten att straffet skulle begränsas till villkorlig dom och samhällstjänst då Salo tidigare är ostraffad och lever ett ordningsamt liv. Hon menade också att det saknas bevis för hur färden har gått till.

Tingsrätten menade dock i sin dom att det inte var aktuellt med något annat än ett fängelsestraff, då den höga promillehalten inneburit en fara för andra trafikanter.

Fängelsedomen kommer att överklagas till hovrätten, bekräftade advokaten.

Dubbel guldhjälte

Bland Tommy Salos meriter under hans långa karriär som framgångsrik målvakt finns bland annat OS-guld 1994 och VM-guld 1998 med Tre Kronor. Under tio säsonger spelade han i NHL för New York Islanders, Edmonton Oilers och Colorado Avalanche.

Den aktiva karriären avslutades 2007 med Frölunda, efter det har han bland annat varit sportchef i Leksand.

Den 1 februari fyller Tommy Salo 50 år.

ANNONS

Krossar vi Storbritannien också? Förra VM gjorde Tre Kronor 60 % fler mål än vad vi släppte in. Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

LÄS VIDARE

Tommy Salo kommer att berätta allt i en bok

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey

Tommy Salo

Tre Kronor

Rattfylleri