Tampa Bay segrade efter Blake Colemans drömrepris

Publicerad 2021-07-01

TAMPA. Den sanslöse Andrei Vasilevskij stoppade över 40 skott, Blake Coleman repriserade sitt drömmål från fjolårets slutspel och Ondrej Palat tackade för en grav bjudning.

Därför har vann Tampa med 3-1 och har skaffat sig 2-0-övertag i Stanley Cup-finalen – trots att Montreal egentligen var bättre i nattens drama.

– Det var ingen av våra bästa kvällar, men vi ber inte om ursäkt, säger Victor Hedman till Sportbladet. 

Efter första ronden i 2021 års stora hockey-uppgörelse, när regerande mästarna från Florida plattade till Montreal med 5-1, drog många som vanligt för förhastade slutsatser och slog fast att Canadiens skulle vara chanslösa i fortsättningen.

Efter nattens uppföljning i samma är de tyckarna gissningsvis lite mindre tvärsäkra.

Lightning vann visserligen igen, men de gjorde det för att de har lärt sig att krama fram segrar även när de inte är bästa laget på isen.

Habs, som ju Montreal kallas, hade i framförallt första och andra perioden klart spelövertag, skapade flest och farligast chanser och vann skotten med rungande 43-23.

Men som sagt, mästarlag stjäl vinster även såna gånger.

– Ja, det enda positiva är väl egentligen just att vi vann, säger Victor Hedman när vi talar med honom efteråt.

– Det var ingen särskilt bra insats från vår sida, men vi ber inte om ursäkt. Som sagt, bra lag vinner ibland på det här sättet också.

”Gjorde helt avgörande räddningar”

För det första, i det här fallet, tack vare sin målvakt. Visserligen släppte Andrei Vasilevskij in en egendomlig strumprullare i andra perioden, men i övrigt var han helt makalös och stoppade 42 skott.

– Ja, han är verkligen grym och gjorde helt avgörande räddningar i kväll, fortsätter ”Vigge”.

– Jag kan förstå att ni som inte ser honom varje dag blir paffa, men vi som gör det är inte det minsta förvånade. Han är alltid så här bra och krigar enormt för att ta puckarna.

För det andra utnyttjade Tampa motståndarnas individuella misstag i natt – synnerligen lägligt. Samtliga tre mål tillkom på det sättet, men framförallt det sista drygt fyra minuter före slutsignalen, när backarna Joel Edmundson och Jeff Petry slarvade bort en puck som Ondrej Palat kunde rycka åt sig och panga in.

”Han gillar verkligen att kasta sig”

Kvällens verkliga läckerhet var dock den 2-1-balja Blake Coleman vispade in med 0.3 sekunder kvar av andra perioden – på precis samma sätt som mot Boston i förra sommarens slutspel. Situationen var egentligen överspelad och perioden slut, men han kastade sig fram och lyckades stöta in pucken bakom Carey Price.

– Ja, hehe, han verkar gilla att kasta sig. Det var väldigt bra av Goodrow att uppfatta situationen och slå den passningen, konstaterar Victor.

– Det målet betydde väldigt mycket rent psykologiskt. Vi fick självförtroende inför tredje perioden.

Finalserien fortsätter nu med två matcher i Montreal – natten till lördag respektive natten till tisdag.

Vinner Tampa en av dem skaffar sig sig matchboll och vinner de bägge är de mästare igen.

– Mm, men vi tar en match i taget och vet att vi måste spela mycket bättre än ikväll, annars kommer vi inte vinna så. många fler matcher, säger ”Vigge”.

– Det ska bli väldigt roligt att komma tillbaka till Montreal, vi har spelat slutspelshockey där förr och det ät alltid en upplevelse.

Anthony Cirelli var mycket till freds med Blake Coleman efter den senares 2–1-mål.