Växjö Lakers tar SM-guld år 2021

Tredje guldet på sex år

Publicerad 2021-05-10

Växjö Lakers är svenska mästare.

Sam Hallams gäng slog Rögle med 4–1 i matcher och tar därmed sitt tredje guld på sex år.

– Så jävla skönt, säger Pontus Holmberg till Sportbladet.

Rögle gjorde en storartad säsong och gick till SM-final för första gången i klubbens historia, men väl där var Växjö ett par nummer större.

Matcherna var jämna, men det var Växjö som hade förmågan att höja sig i de avgörande lägena – så även i kvällens avgörande match då de vände underläge till seger.

Stora siffror

Pontus Holmberg inledde vändningen genom att trycka in 1–1 i powerplay, Fredrik Karlström gjorde sitt första mål sedan kvartsfinalspelet fram till 2–1 – och med åtta minuter kvar satte Jack Drury 3–1 bakom Johan Gustafsson, som fick chansen i Rögle-kassen i stället för Christoffer Rifalk.

Därefter plockade Rögle målvakten två gånger om varpå Marcus Sylvegård och Jack Drury kunde göra både 4–1 och 5–1 i öppen kasse.

Matchen slutade 6–2 till Växjö.

”Fantastiskt”

Detta var Växjös tredje SM-guld. Det första togs 2015, det andra 2018 och det tredje nu – 2021.

– Det har varit en lång säsong och det är så jävla skönt att stå här nu. Helt underbart, säger Pontus Holmberg till Sportbladet direkt efter succén.

Hemvändaren Robert Rosén fyller i:

– Helt fantastiskt, säger 33-åringen, som varit med på alla tre SM-guld.

Går det att ranka de här gulden?

– Det är svårt. Första är alltid speciellt. När man väl har vunnit så vet man att det är en skön känsla och då vill man göra det igen. Men det här guldet är ju speciellt med tanke på att säsongen var som den var med corona och spel utan publik.

Vad gör att ni är starkare än Rögle?

– Vi har bättre försvarsspel och målvaktsspel. Det är det som har stuckit ut hela säsongen egentligen. Vi har varit jäkligt svåra att göra mål på, säger Rosén.


Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL