Hockeyspelarna protesterar med banderoller

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Fler utlänningar i schweiziska NLA – då sätter spelarna ned foten.

Samtliga matcher under lördagen föregicks av en solidaritetskampanj.

”Svårt för mig som utländsk spelare att stötta en sån protest. Å andra sidan kan jag förstå de schweiziska spelarna” skriver Davosbacken Magnus Nygren till Sportbladet.

Den planerade reformen att öka antalet utländska spelare från fyra till sju per lag i den schweiziska högstaligan NLA från och med säsongen 2022/2023 ifrågasätts av supportrar, föreningar och ledare, skriver Blick.

Vid första nedsläpp i samtliga fem NLA-matcher under lördagen pausades spelet och spelarna vecklade ut stora banderoller vid spelarbåsen.

”Nästa generation är vår framtid, fansen vår ryggrad och hockey är vårt liv” stod det att läsa.

”Vill inte bara titta på”

Den tidigare NHL-målvakten Jonas Hiller, 39, är i dag president i den schweiziska spelarunionen SIHPU. Han poängterar att det inte rör sig om någon strejk och att de inte vill attackera ligan, men att en del spelare är orolig för sina jobb.

– Men framförallt handlar det om framtiden för schweizisk hockey, säger han till Blick.

Han berättar att aktionen är ett samarbete mellan spelare och supportrar.

– Spelarna tycker att det är mycket som är fel och inte hjälper schweizisk hockey. Spelarna vill inte bara sitta och titta på. Samtidigt finns det supportrar som känner samma sak och inte kan hänga upp sina banderoller på arenorna.

På banderollen står det: ”Nästa generation är vår framtid, fansen vår ryggrad och hockey är vårt liv”
På banderollen står det: ”Nästa generation är vår framtid, fansen vår ryggrad och hockey är vårt liv”

Huvudfrågan ska vara beslutet att utöka antalet utländska spelare.

– Vi befinner oss i en kris. Spelare är tvugna att ge upp sina löner samtidigt som spelare skickas iväg och nya utlänningar värvas, även fast det inte finns någon nedflyttning.

Slår tillbaka

Spelarna känner inte att ligan har lyssnat på dem och syftet med banderollerna är att frågan ska lyftas igen. 94 procent av spelarna var emot en förändring av ligareformen, enligt en undersökning som publicerades i början av februari.

– Det kan inte vara så att vi bara dansar efter deras pipa. Vi är en lika stor del av produkten, precis som supportrarna, säger Hiller.

Även Nashville Predators schweiziske stjärnback Roman Josi är kritisk till utökningen av utländska proffs.

– Ju fler unga schweiziska spelare som får chansen i ligan, desto bättre för schweizisk hockey och landslaget i slutändan, säger han till Blick.

Ligabossen Denis Vaucher slår dock tillbaka.

– Spelarna får säga sitt! Det är helt enkelt inte sant att de inte har inkluderats. Jonas Hiller var med på NLA:s klubbmöte den 23 september. Den 15 november informerade vi spelarunionen skriftligen om den planerade ligareformen. SIHPU svarade på detta och på grund av det övergavs den ursprungliga planen på att öka kvoten till tio utlänningar och ersattes med sju. Den 12 januari hade jag ytterligare ett två timmar långt telefonsamtal med Hiller där vi diskuterade reformen i detalj, säger Vaucher till Blick.

Svensken om protesten

Den tidigare Färjestadsbacken Magnus Nygren, 30, är assisterande lagkapten i HC Davos:

”Jag är inte helt insatt i frågorna men jag vet att de inte vill ha fler utländska spelare i ligan än vad det är nu. Svårt för mig som utländsk spelare att stötta en sån protest. Å andra sidan kan jag förstå de schweiziska spelarna. Blir det fler utlänningar så blir det färre jobb för dem själva.” skriver han i ett sms.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN