Tellqvist kan lägga av – för sina barns skull

"Frågan är om jag orkar gå in i en ny säsong"

avPelle Strandman

Mikael Tellqvist blev festfixare i jubileumsmatchen.

Men årets SHL-säsong kan bli den sista för Djurgårdens målvaktsikon – avslöjar han själv i ”SHL-podden möter”.

– Vill ens barn inte träffa en i framtiden så spelar det ingen roll hur mycket pengar du har, säger 37-åringen.

Foto: Hjälte i dag mot Frölunda – men Tellqvist kan göra sin sista säsong.
Bildbyrån

För 17 år sedan debuterade Mikael Tellqvist i Djurgården.

I 2016 års sista match hade han en hjälteroll när laget, i klubbens 125-årsfirande, besegrade seriesuveränen Frölunda i Globen.

2–18 i skott till bortalaget i den tredje perioden, flertalet högoktaniga målchanser – men Tellqvist tog allt.

Men samtidigt medger han själv att åldern (37 år) börjar ta ut sin rätt och att han börjar se slutet på hockeykarriären efter sex säsonger i Djurgården och 13 säsonger i NHL och KHL.

– Vi har sagt att vi ska spela klart året och se hur kroppen reagerar, säger Tellqvist i ”SHL-podden möter” på shlbloggen.se.

”Mycket utanför isen som lockar”

Vad som lockar mest med ett vanligt liv utan ett tajt spelschema och matcher var och varannan dag är kvalitetstid med sina barn.

– Det handlar mycket om familjesituationen. Barnen blir äldre och börjar inse att man är borta. Så det finns mycket utanför hockeyn som lockar, att kunna vara ledig en lördag-söndag, och bara kunna planera en helg. Det finns ju inte i mitt liv just nu så det är lyxigt för mig. Då påpekar folk att man tjänar så mycket pengar men vill ens barn inte träffa en i framtiden så spelar det ingen roll hur mycket pengar du har.

Själv medger han att det inte är omöjligt, kanske snarare troligt, att han lägger skridskorna och plocken på hyllan till våren.

– Nej, det är inte helt säkert att jag spelar hockey nästa år. Jag kommer ta den diskussionen med Djurgården och min fru. Det blir väl inte så mycket diskussion med en femåring och en två och ett halvt-åring, men frågan är om jag orkar gå in i en ny säsong med försäsong och alltihop, vi får se.

Kan få en annan roll

I stället kan det bli tal om en annan roll i Djurgården för den tidigare Toronto-keepern.

– Det är klart att jag börjat tänka i vissa banor. Jag har en bred krets med folk som jag gillar och har arbetat med en längre tid. Jag skulle gärna jobba kvar i Djurgården om den möjligheten finns. Vi får se. Jag har idéer, men om det blir i år eller i framtiden får vi se.

I jubileumsmatchen mot Frölunda svarade Tellqvist för totalt 30 räddningar och hyllades också av lagkamraterna efteråt.

– Skönt att kunna komma upp och göra viktiga räddningar för laget. Jag gjorde inte de där viktiga, avgörande räddningarna tidigare. Nu gjorde jag den där räddningen, två-mot-ettan i andra perioden när det stod 2–1, och det kanske var matchens viktigaste räddning, säger ”Tellan” till Sportbladet.

Med den här insatsen visade du att du håller några år till.

– Visst, men det gäller att orka allt annat också. Ungarna blir äldre och äldre, förstår mer och mer. Barndomen får man inte tillbaka, det är i det här skedet man bygger känslomässiga band med sina barn, avslutar han.