52,63 – överlägset formstarkast i PP

avJohannes Hägglund

LINKÖPING. Ny seger och två nya mål i powerplay.

Linköping är SHL: s överlägset formstarkaste lag i spel fem mot fyra – och gör just nu mål på mer än hälften av sina numerära överlägen.

– Vid årsskiftet började vi skjuta mer på träningarna och insåg ”oj, det är så här man gör mål”, säger Kristian Näkyvä.

Tittar man på de tio senaste matcherna har Linköping tagit hela 26 poäng, bäst i ligan tillsammans med Växjö och HV71. En stor anledning till östgötarnas stigande formkurva är powerplay.

– Vi har två bra formationer som fungerar. Det är skönt att ha det självförtroendet i fem mot fyra, och man ser att motståndarna är lite rädda för vårt powerplay, säger LHC:s back Kristian Näkyvä, 26.

”Vi skjuter lite mer”

Vad är det ni har förbättrat i spel fem mot fyra?

– Vi skjuter lite mer, och har fokuserat på det. Vid årsskiftet hade vi lite problem, och vi sköt inte särskilt mycket. Men sedan började vi skjuta mer på träningarna och insåg ”oj, det är så här man gör mål”, säger Näkyvä och skrattar.

Taktiken med fler skott har gett effekt. På de tio senaste matcherna har Linköping gjort tio mål på 19 numerära överlägen (52,63 procent), vilket självklart är klart bäst i SHL under den här perioden.

Bröt lång måltorka

Mot Djurgården kom två av Linköpings fyra mål i spel fem mot fyra. Ett av dessa gjorde Kristian Näkyvä, och därmed bröt den finske landslagsmannen sin 19 matcher långa måltorka.

– Jag har övat direktskott på (Andrew) Gordons passningar på träning och nu fungerade det på match. Det var skönt att få sätta en puck igen, säger Näkyvä.