Ishockey-VM, damer, 2017

Klart: USA:s damer spelar hockey-VM

”En av de största dagarna i historien”

Av: 

Simon Sjöstrand

HOCKEY

USA:s ishockeydamer hotade att bojkotta VM på hemmaplan.

Nu står det klart att världsmästarna spelar turneringen.

– Vår sport är den stora vinnaren, säger lagkaptenen Meghan Duggan efter att laget beviljats bättre villkor av ishockeyförbundet.

På fredag drar damernas ishockey-VM i gång i Plymouth i USA. Amerikanskorna har tidigare gått ut med att de skulle vägra att delta i mästerskapet på grund av låga löner och dåligt stöd från det amerikanska ishockeyförbundet.

”USA kommer inte att spela i VM 2017 på grund av strandade förhandlingar om rättvisa löner och inget stöd från USA Hockey”, skrev storstjärnan Hilary Knight på Twitter i mitten av mars.

Omröstning

Damerna har backats upp av bland annat herrlandslaget, som också hotat att bojkotta VM för att stödja sina landsmaninnor.

Nu står det dock klart att amerikanskorna kommer till spel i turneringen. Sent under natten till onsdagen svensk tid, och efter omröstning bland spelarna, bekräftades överenskommelsen – som beskrivs som ”banbrytande” – på amerikanska ishockeyförbundets hemsida.

”Vi har gjort en överenskommelse som kommer att resultera i banbrytande stöd till damhockeylandslaget under de kommande fyra åren”, skriver förbundet.

Exakt hur avtalet ser ut framgår inte. Samtidigt skriver förbundet att parterna kommit överens om att behålla de ekonomiska villkoren internt mellan sig.

”Dags att vända blad”

– Vår sport är den stora vinnaren. Vi stod upp för vad vi tyckte var rätt och förbundet lyssnade. Jag är stolt över mina lagkamrater och kan inte nog tacka alla som har stöttat oss, säger lagkaptenen Meghan Duggan i ett uttalande.

– Nu är det dags att vända blad. Vi kan knappt bärga oss inför att få försvara vår guldmedalj inför vår hemmapublik, fortsätter hon.

Presidenten för det amerikanska förbundet, Jim Smith, tog till ännu större ord:

– Nu kommer vi att gå vidare tillsammans, i vetskap om att vi kommer att se tillbaka på den här dagen som en av de mest positiva i USA:s hockeyhistoria.

”Viktigt ställningstagande”

Klart är också att man tillsätter en ny, rådgivande grupp (Women’s High Performance Advisory Group) – bestående av såväl aktiva som pensionerade spelare i kombination med ledare och volontärer – som ska jobba för att utveckla damhockeyn (bland annat genom marknadsföring och insamlingar).

– Handlingarna som gjorts här i dag är ett viktigt ställningstagande inom amerikansk hockey och ett stöd både för vårt damlandslag och för damhockeyn generellt, säger Donna Guariglia, ekonomiansvarig i amerikanska ishockeyförbundet.

Dam-VM spelas 31 mars–7 april.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ringde 100 spelare: ”Tacka nej till VM”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey-VM, damer, 2017

Ishockey

Ishockey-VM

USA