Steen assisterade till St Louis samtliga mål

Foto: Jeff Roberson / TT / NTB Scanpix
HOCKEY

NEW YORK. Det är ingen överdrift att påstå att Alex Steen låg bakom St. Louis 4-1-seger mot Arizona natt.

Han stod för assist till samtliga fyra mål.

– Det är väldigt mycket som är positivt hos oss nu, hela gruppen har fått nytt självförtroende efter coachbytet, säger den 33-årige veteranen till Sportbladet.

De åkte på en övertidsförlust mot Calgary för några dygn sedan, men annars har ett solitt St. Louis knappt gjort något annat än vunnit under mars månad.

– Vändningen kom redan i och med coach-bytet i början av februari, säger Alex Steen på telefon från hemstaden. 

– Det är aldrig roligt när sådant händer, det är ju ett misslyckande. Inte bara för coachen utan för alla. Men man får se sig i spegeln och det har vi gjort och lyckats komma tillbaka.

Berömmer coachen

Samtidigt understryker Alex att Mike Yeo – som alltså tog över efter Ken Hitchcock 1 februari – har stor del i framgången.

– Ja, han är väldigt bra på matcha laget, styr båset och känner vem som ska spela när. Och hur. Han är också väldigt tydlig med sin spelidé. 

”Passar Pääjärvi bra”

Vilket gynnat exempelvis en sådan som Magnus Pääjärvi, som aldrig riktigt fann sig till rätta under Hitchcock men varit enastående sedan han kallades upp från farmarlaget i februari. 

– Han har gjort det väldigt bra men det beror också på att han fått en roll som passar honom bra. Det är lika med ytterligare några killar som kommit upp, till exempel Ivan Barbashev och ungen Zach Sanford. 

Herr Steen är inte så dum själv heller. Han stod alltså för assist till samtliga fyra i nattens 

– Det var positivt. Och det är väldigt mycket som är positivt hos oss nu. Hela gruppen har fått nytt självförtroende.

ARTIKELN HANDLAR OM