Frölunda Indians

Förslaget: Så kan Frölundas nya logga se ut

”Klappar extra hårt när man pratar om detta”

Av: 

Felix Tornberg

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

HOCKEY

Den grafiske designern Daniel Ekelund har gjort samarbeten med såväl NBA-lag som Leonard Cohen – och blivit uppmärksammad av Peter LeMarc.

Nu vill han hjälpa till med att ta fram Frölundas nya logga.

– Detta kändes alldeles för roligt för att missa, säger han till Sportbladet.

Beskedet om att Frölunda ska byta logotyp efter 26 år väckte många reaktioner. Sedan dess har klubben vänt sig till allmänheten för förslag och råd gällande den nya inriktning som ska tas.

Och allmänheten har levererat – hela 700 bidrag har rasslat in på kontoret.

En som vill bidra är grafiske designern, och sportfanatikern, Daniel Ekelund. Vilket Göteborgs-Posten var mest att uppmärksamma.

– Jag har jobbat med andra sportprojekt och kände att jag måste skicka en eller många tankar som jag har, säger han till Sportbladet.

Den design Ekelund tagit fram är en stilren blinkning till tiden klubben hette Västra Frölunda HC.

Daniel Ekelunds förslag på logga till Frölunda.

Foto: INSTAGRAM/VISLAGRAPHICS

– Jag har egentligen ett huvudspår och det är att när man går vidare vill jag kika mot historien. Det utan att säga att exakt så här ska det se ut, men istället för att uppfinna en ny symbol, kanske ett skepp som ska symbolisera hamnen eller likande, gå tillbaka i tiden. Man ser en trend inom sport och mycket annat att man går tillbaka till det nostalgiska, säger Ekelund.

Vill höra allmänhetens åsikt om förslaget

Det återstår att se om Frölunda nappar på förslaget. Under måndagen berättade klubbens ordförande Mats Grauers för GP att man fortfarande är kvar i processen.

– Vi har ambitioner att bli klara under hösten. Det här är ett jättesvårt arbete – men det är åtminstone vår förhoppning, säger han till tidningen.

Ekelund har inte så stor förhoppning om att just hans förslag ska väljas ut – men hoppas ändå kunna bidra till utformningen.

– Frölunda är institution och jag bor själv bara ett stenkast från Frölundaborg. Det finns någonting som klappar extra hårt när man pratar om detta. Min förhoppning med konceptet är att man ska kunna använda gamla beståndsdelar från Frölundas identitet istället för att uppfinna hjulet. Det är roligt att lyfta upp det igen och se vad allmänheten tycker om riktlinjen, säger han.

Uppmärksammades av Peter LeMarc – och basketspelare i korpen

Ekelund, med stort basketintresse, har tidigare tidigare tagit fram illustrationer till NBA-lagen Chicago Bulls och Portland Trail Blazers.

Han har även hjälpt till med att utforma Leonard Cohens postuma album ”Thanks for the Dance”.

– Hans son hörde av sig till mig. Det var en fantastisk och speciell resa, säger Ekelund.

På grund av detta fick han även lägga fram det svenska basketförbundets nya logotyp. Detta mycket tack vare att den svenska artisten Peter LeMarc på sociala medier uppmärksammat Ekelunds arbete med Cohens album.

Då upp väcktes intresset för Ekelund. Via sociala medier, och en basketspelare i korpen vars familjemedlem arbetar inom förbundet, togs kontakten med honom.

– De såg att jag gjort många basketillustrationer på min Instagram-profil, och då hörde förbundets marknadschef av sig. Det är helt sanslöst vilken knasig väg det kan gå, säger Ekelund.

Med denna osannolika händelseutveckling i åtanke kanske det blir Ekelund som hjälper Frölunda att hitta sin nya grafiska profil trots allt.

– Om det finns beståndsdelar i mitt koncept som används skulle jag bli jättestolt och tycka att det hade varit extremt kul att på ett eller annat sätt bidragit till processen. Det hade varit fantastiskt om det finns någonting här som kan mynna ut i det som ska symbolisera Frölunda i decennier, säger Daniel Ekelund.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Frölunda Indians

SHL Svenska hockeyligan

Ishockey

NBA